Китай: Активисти настояват за санкции срещу принудителните самопризнания излъчвани по медиите.

През последните пет години десетки пъти, задържани хора в Китай са били записвани в признаващи вината си видеа изобличаващи „анти-китайските сили“. След това записите са предавани на медиите със съдействието на на полицията, съобщават от канадската медия The globe and mail.

В някой случаи от задържаните се иска да плачат пред камерата за постигане на драматичен ефект и заснемането продължава, докато не се получи искания резултат: излъскана изповед, излъчвана за широката публика , обикновено в ефира на държавните медии. Направилите подобни самопризнания включват обвиняеми измамници, наркозависими  и терористи, както и адвокати по правата на човека, активисти и журналисти. Критиците са на мнение, че в Китай изтръгването на самопризнания чрез принуда и публичното им излъчване,  нарушава основни права на обвиняемите, много от които се появяват по телевизията, преди да се явят в съда. Често самопризнанията се изтръгват със заплахи срещу членовете на семейството или обещания за по-леко третиране в съда, съобщават от изданието, позовавайки се на новия доклад на местна група за защита правата на човека.

В доклада на име „Заснет и излъчен“, са разгледани 45 телевизионни излъчвания от 2013 г. насам. В доклада се твърди, че излъчените материали са се превърнали в инструмент  на външната политика, както и на вътрешната пропаганда.

Авторите на доклада призовават другите държави да действат срещу излъчващите самопризнанията, включително чрез налагане на забрани за пътуване и замразяване на активи на ръководители на държавните медии.“ Употребата на принудителни телевизионни самопризнания  изисква неотложно вниманието на международната общност „, се посочва в доклада. Според  авторите му медиите, които сътрудничат в процеса, са „толкова виновни, колкото китайската държава при извършването на тази измамна, незаконна и нарушаваща правата на човека практика“.

„Трябваше да кажа точно, дума за дума, каквото ми заповядаха“, признава мъж под псевдонима Уен, интервюиран за доклада.

Друг мъж под псевдонима Джао споделя „Накараха ме да плача, да се давя в сълзи”.

Докладът също така препоръчва регистрирането на китайски медийни служители в чужбина като чуждестранни агенти и използването на законодателството на Магницки,  прието в Канада, наред с други държави, за налагане на санкции на основание на правата на човека срещу медиите, притежавани или контролирани от Китайската комунистическа партия ,

„Големият е проблем е, ако не се възпротивим ясно и категорично срещу телевизионните изповеди на Китай, тогава не само излъчванията ще продължат, но и този тип  злоупотреба ще се нормализира „, заяви редакторът на доклада Рачаел Тирел.

Държавните медии са ключов елемент от политиката на Пекин да оформи цялостното възприятие на страната. Миналия месец китайското правителство обяви плановете си за сливане на някои от медийните си оператори в нов телевизионен оператор „Гласът на Китай“, чието управление ще попадне в ръцете на ръководството на Централната дирекция за публичност на Комунистическата партия.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.