Китай: арестуван шведски правозащитник се самообвинява под натиск

Китайската държавна телевизия показа признание, направено от арестувания шведски журналист и съосновател на правозащитна група Питър Дахлин. Той заявява, че е обучавал и снабдявал със средства адвокати в Китай, които не са имали разрешение за работа, „да възбуждат дела срещу държавата в пряко нарушение на закона“, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от американския вестник „Нейшънъл пост“ .

В десетминутно предаване, разпространено във вторник и сряда, държавната телевизия CCTV разказа подробности как Питър Дахлин е образувал група за действия в Хонг Конг с помощта на служители от специализираща се в областта на правата на човека юридическа фирма в Пекин. Според китайските медии те са били нееднократно наказвани от държавата за „действия, подриващи държавната власт“.

Миналата година китайското правителство начело с президента Си Цзи Пин агресивно се разправи с нарастващия брой групи в страната, занимаващи се с юридическа защита на правата на човека, като заяви, че тези хора дестабилизират сигурността на държавата. Миналата седмица властите официално обвиниха четирима юристи от известната юридическа фирма „Фенгруи“. Това стана шест месеца след като стотици адвокати от цялата страна бяха арестувани  и обвинени в разгаряне на вражда срещу правителството и във „фабрикуване на дела против властите с цел обогатяване“.

Дахлин беше арестуван на 3 януари по пътя към Пекинското летище, ставайки първият чужденец,  въвлечен в репресиите против правозащитните юридически групи, които предизвикаха широко осъждане от страна на чужди правителства и правозащитни организации. Те призовават Пекин да спазва обещанието си да установи управление, основано на принципите на правовата държава.

Организацията на Дахлин в Хонг Конг няма разрешение да действа в континентален Китай. Тя приема финансиране от чужбина и подпомага финансово адвокати и жалбоподатели в Китай. Според властите тези хора от своя страна снабдяват световната общественост с отрицателна информация за ставащото в страната и това „разрушава имиджа на Китай“. Това твърдят държавните медии в комунистически Китай.

Нарастващ брой хора са убедени, смята агенция „Асошиейтед прес“, че признанията на арестувания са направени под много силен натиск и са опит на шведския правозащитник да се измъкне от ръцете на китайските репресивни органи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.