Китай: изчезнала е вдовицата на починал в затвора китайски лауреат на Нобелова награда

Вдовицата на лауреата на Нобелава награда за мир Лю Сяобо, поетесата Лю Ся, вече три седмици не можа да бъде намерена по телефон или електронна поща, твърди нейният американски адвокат, съобщава Би Би Си. Той обвинява властите в Китайската народна република за нейното „насилствено изчезване“.

В жалба, подадена от този адвокат в работната група на ООН недоброволните и насилствени изчезвания, се казва, че Лю Ся „е задържана от китайските власти в неизвестно място без връзка с външния свят“.

Той заявява, че мястото, в което се намира жената, си остава неизвестно от деня на погребението на съпруга й, което беше на 15 юли.

„Аз изисквам от китайските власти незабавно да представят доказателства, че тя е жива, да й позволят безпрепятствени контакти със семейството й, приятелите и юристите, както и с международната общност“, цитира Франс прес изявлението на адвоката.

Дисидентът Лю Сяобо почина от рак на черния дроб преди месец.

Той стана първият лауреат на Нобелова премия за мир, починал в затвора, след смъртта на германския пацифист Карл фон Осиецки, починал в нацистки затвор през 1938 г.

САЩ, Европейския съюз, Върховния комисар на ООН по правата на човека и най-голямата международна правозащитна организация „Амнести интеренешънъл“ призовават Пекин да освободи 56 годишната Лю Ся, която се намира под домашен арест без предявяване на каквито и да са обвинения от момента, когато намиращият се в затвора неин съпруг получи Нобелова награда за мир през 2010 г.

Китайските власти твърдят, че тя е абсолютно свободна и и не общува с приятели и юристи, защото скърби за смъртта на мъжа си.

Комитетът, присъждащ Нобелова награда за мир, вече заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от съдбата на Лю Ся и се тревожи за състоянието на психическото й здраве. Съобщава се, че тя страда от депресия поради многогодишния домашен арест и постоянното следене.

Норвежкият Нобелов комитет призовава китайските власти „да премахнат всички ограничения, които са й наложени“. В неговото изявление се добавя, че „ако тя иска да напусне Китай, няма никакви основания да й се отказва възможността да го направи“.

Съпругът на поетесата Лю Ся беше китайският дисидент и правозащитник ЛюСяобо. Той беше публицист и професор в университета. Попада за първи път в затвора още при потушаването на студентските демонстрации на главния площад в Пекин Тананмън през лятото на 1989 г.

През 2009 г. той беше осъден на 11 години затвор за „подривна дейност“, заради статиите си, в които призоваваше китайските власти да въведат многопартийна система.

Година по-късно му е присъдена Нобелова награда за мир. Това предизвика рязка критика от страна на китайските власти. Министерството на външните работи на Китай даже отправи официален протест чрез норвежкия посланик в Пекин.

В Нобеловия комитет твърдят, че ЛюСяобо е „главен символ на борбата за права на човека“ в Китай.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.