Китай наказа евродепутата от ДПС Илхан Кючук като контрасанкция на ЕС

Българският евродепутат от ДПС Илхан Кючук влезе в черен китайски списък като наказан заедно с още четирима членове на Европейския парламент (ЕП), съобщи китайското външно министерство. Той е член на Комисията за външна политика на ЕП. Наказанието му е контрамярка на днешното решение на Съвета на ЕС да наложи санкции на китайски функционери заради репесии срещу уйгурите в Синцзян.

Илхан Кючук е един от инициаторите за присъждане през 2019 г. на уйгурския правозащитник Илхам Тохти наградата “Сахаров” на Европейския парламент. Той излежава от 7 години доживотен затвор в Китай. Българският евродепутат се изказа в негова защита пред пленарната зала на ЕП в Страсбург на 19 декември 2019 г., когато увери, че изявлението му не е против Китай или китайското правителство.

Пред медиите евродепутатът заявява: Аз работя активно по въпросите на уйгурското малцинство и бях един от хората, които номинираха проф. Илхам Тохти за наградата „Сахаров“. Това бе през 2019 г., а след това не съм имал особени изяви. Човешките права и свободи за мен са ценност и по този въпрос винаги съм бил особено чувствителен. Правил съм неща, в които вярвам, и това е политика на Европейския парламент.“

Заедно с българина са наказани още четирима евревродепутати – Райнхард Бутикофер и Михаел Галер от Германия, Рафаeл Глюксман от Франция и  Мириам Лексман от Словакия. Към тях са добавени нидерландският депутат Сьорд Сьордсма, белгийският депутат Самюел Коголати и латвийският депутат Довиле Шакалене. Освен това в списъка са немският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

Забрана за преки отношения с Китай получиха и Комисията по външна политика и въпроси на сигурността към Съвета на ЕС, подкомисията за човешки права към Европейския парламент, Институтът за китайски изследвания „Меркатор“ в Германия и нидерландската фондация Алианс за демокрация. Оповестените лица и техните семейства няма да бъдат допускани в Китай, Хонконг и Макао. Фирмите и институциите, с които са свързанни, няма да могат да правят бизнес с Китай.

Китайското външно министерство поиска от ЕС да прекрати намесата си във вътрешните работи на Синцзян и предупреди, че ще предприеме по-нататъшни действия, ако ЕС не спре политиката си на двойни стандарти в сферата на правата на човека.

Съветът на Европейския съюз одобри днес въвеждането на санкции срещу 11 физически лица и 4 организации заради нарушаване на човешки права. Списъкът бе публикуван в Официалния вестник на ЕС и в него прави впечатление, че за първи път след кървавите събития на пл. „Тянанмън“ през 1989 г. Евросъюзът налага рестрикции на представители на Китай.

Санкционирани са Хайлун Джу (секретар на комитета по политическите и правни въпроси в Синцзян-Уйгурския автономен район, от 2016 до 2019 г), неговият наследник на поста Мингшан Уан, Джуджън Уан (партиен секретар и политкомисар на Синцзян), и Чън Мингуо директор на службата за обществена безопасност в Сицзян, както и самата служба.

Евросъюзът ги счита за виновни за осъществяването на мащабна програма за наблюдение, задържане и индоктриниране (отричане от вярата), насочена към уйгурите и въобще хора от мюсюлманското малцинство в Китай.

Китайското външно министерство веднага отвърна, че ще наложи контрамерки срещу 10 лица и четири организации от Европейския съюз, „които сериозно са навредили на суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и невярна информация от европейска страна“. Списъкът включва петима членове на Европейския парламент (ЕП), заедно с Подкомисията по правата на човека на ЕП и неговата Комисия по политика и сигурност.

Освен на китайци ЕС наложи санкции на двама висши чеченски държавни служители. Аюб Катаев (началник на отдел на руското МВР в гр. Аргюн) и Абузаид Висмурадов (командир на спецотряда „Терек“, вицепремиер на Чеченската република и неофициален шаф на охраната на президента Рамзан Кадиров) са ръководели репресии срещу представители на ЛГБТИ обществото в автономната република, както и срещу други лица, за които са подозирали, че са врагове на Кадиров.

ЕС въвежда санкции и срещу партийни ръководители на КНДР: Кьон Тек Йон (министър на държавната сигурност), Ри Йонг Ги (министър на социалното осигуряване) и цялата главна прокуратура на Северна Корея са в списъка заради преследване, изтезания и убийства на дисиденти, а така също за произволни арести, принудителен труд и сексуално насилие над жени.

От Либия под санкции попадат една от милициите (Каният), нейният шеф Мохамед ал Кани и заместникът му Абдеррахим ал Кани. Те са обвинени в масови убийства в град Тархуна и околностите му, които са под контрола на милицията.

Генерал майор Габриел Локуджо от южносуданските отбранителни сили, който е дезертирал през лятото на 2020 г., е отговорен за многобройни въоръжени сблъсъци в и около центъра за обучение Морото. Силите на генерала все още са в района и са отговорни за смъртта на много цивилни, затова той също попада под санкциите на ЕС.

Всички санкционирани нямат право да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки на територията на страните от ЕС (ако имат такива сметки) са замразени. Наказанията са по влязлата в сила на 2 март процедура за защита на човешките права извън ЕС.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.