Китай: Обявите за работа продължават да дискриминират жените в страната

 

Сексистките обяви за работа остават често срещани в Китай, като някои от работодателите използват „привлекателността“ на жените-колеги, за да привлекат кандидати за мъже, съобщават от CNBC, позовавайки се на проучване на организацията за човешки права Human rights Watch.

Според Human Rights Watch, дискриминацията е широко разпространена както в частния, така и в обществения сектор на Китай. Анализирани са над 36 000 обяви за работа, публикувани между 2013 г. и 2018 г.

Проучването установява, че за 19% от работните места в Китай  е специфично упоменато , че  са „само са мъже“, „предпочитат се мъже “ или са „подходящи за мъже“. 55% от обявените свободни позиции на китайското министерство на обществената сигурност са обявени „само за мъже“ през 2017 г.

Частният сектор се справя малко по-добре. В съобщение за набиране на персонал, публикувано на официалната страница на Alibaba през 2013 г., жените работници са описани като „богини“. „Те са независими, но не горди, чувствителни, но не и мелодраматични. Те искат да бъдат вашите колеги, искате ли да сте техни?“

Докладът цитира редица технологични компании, включително Tencent, които са обявили работни места само за мъже. „Тези инциденти очевидно не отразяват нашите ценности“, коментира говорител на Tencent. „Съжаляваме, че настъпиха и ще предприемем бързи действия, за да не се повтори.“

От Human Rights Watch изразяват опасение, че дискриминацията по полов признак се „влошава“, тъй като броят на китайските жени в работната сила е намалял с 2,5% в сравнение с преди 10 години. Световният икономически форум (WEF) класира Китай на 100-то място от 144 страни за равнопоставеност между половете.  Въпреки, че  в страната съществува официална забрана за дискриминация по полов признак на работното място, тя все още не се спазва в голяма част от случаите.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.