Китай подчини хонкгонгските телевизии да не излъчват церемонията Оскар

През годината, в която Хонконг успя да получи номинация за награди „Оскар“ за „По-добри дни“, водещата безплатна телевизионна мрежа на територията Телевизионни предавания (TVB) се отказа от телевизионното отразяване на церемонията по връчването на Оскарите.

Мрежата в понеделник потвърди, че няма права да излъчва предаването тази година. „Това беше чисто търговско решение“, заяви говорител на компанията. TVB излъчва предаването всяка година от 1969 г. на своя англоезичен канал Pearl.

Други телевизионни станции на територията, включително платеният телевизионен канал на PCCW NowTV и неговият безплатен ефирен канал ViuTV, заявиха пред Variety, че не са получили права на мястото на TVB. Съобщава се също, че и кабелната телевизия и Open TV са решили да не излъчват.

По-рано този месец се разбира, че китайските правителствени власти са издали инструкции на всички медии в континента да не излъчват церемонията по връчване на Оскарите на живо и да омаловажават нейното значение. Те възразяват срещу номинацията на „Не се разделяй“ на Андерс Хамър, 35-минутен филм за продемократичното движение в Хонг Конг, в раздела за документални късометражни филми на Оскар.

Разказано от сърцето на протестите в Хонконг, „Не се разделяй“ започва през 2019 г. по повод законопроект, позволяващ на китайското правителство да екстрадира заподозрени в престъпления в континентален Китай, ескалирали протести в целия Хонконг. Разгръщащ се в продължение на година, „Не се разделяй“ улавя решителността и жертвите на протестиращите, реакцията на правителството и приемането на новия подкрепен от Пекин закон за националната сигурност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.