Китай: Правителството не разрешава на Нобеловия лауреат Лю Сяо Бо, който умира в затвора, да бъде лекуван в чужбина

Споделете статията:

Китайският правозащитник  Лю Сяо Бо, който е лауреат на Нобелова награда за мир през 2010 година, се намира в критично състояние, съобщава сайта на Радио „Свобода“, цитирайки съобщение на агенция Ройтерс.

Според съобщения от една болница, намираща се в североизточния китайски град Шенян, дихателната функция на намиращия се там на лечение, а иначе излежаващ присъда в китайски затвор Лю Сяо Бо, е нарушена. Но близките му са отказали да се съгласят той да бъде поставен на апарат за изкуствено дишане.

По-рано в сряда лекарите съобщиха, че и черният дроб на затворника вече отказва да функционира.

Лю Сяо Бо е с диагноза рак на черния дроб в последен стадий. Поради това преди няколко дни той е преместен от затвора в болница.

Тези дни чуждестранни лекари, допуснати от китайското правителство да прегледат болния са заявили, че той може да издържи транспортиране от затвора до болница вън от Китай с цел по-адекватното му лечение. Но китайските власти отказват да разрешат на намиращия се в критично състояние затворник да бъде пратен за лечение в чужбина.

През 2009 г. правозащитникът, който е и участник в големите студентски демонстрации на централния площад в Пекин през лятото на 1989 г., които бяха на 5 юни същата година брутално разгонени с помощта на танкове от властите, при което имаше много жертви, е осъден на 11 години затвор. Той е обвивен в „антидържавна дейност“ поради това, че е съавтор на известния манифест „Харта 08“.

През 2010 г. Лю Сяо Бо получи, намирайки се в затвора, Нобелова награда за мир, заради „непоколебимата си и мирна агитация за извършване на реформи в Китай“. Той не успя да замине за Осло, за да участва в церемонията по връчването на наградата, защото беше вече в затвора.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.