Китай продължава да е рекордьор по смъртни присъди

Китай е най-големият екезекутор в световен мащаб,  наказвайки със смърт значително по-голям брой хора от всички останали страни по света. Това показва новият годишен доклад на „Амнести Интернешънъл“,  предаде „Вашингтон Поуст“.

„Крайно време е Китай да повдигне завесата относно системата за смъртно наказание в страната” на мнение е Салил Шети, генерален секретар на „Амнести Интернешънъл“.

В Китай престъпления от рода на кражба, палеж, незаконно присвояване и издаване на държавни тайни потенциално водят до смъртно наказание на уличените.

„Амнести Интернешънъл“ обвини китайското правителство в „налагане на сложна, тайна система, за да прикрият шокиращия брой на екзекуциите в страната,  въпреки многократните искания да се подобри прозрачността в съдебната власт. Стотици документи на случаи на смъртно наказание липсват в онлайн базата данни на Върховния съд, разкрива докладът на организацията.

„Намаляването на възможността за независима съдебна система, господстващата роля на полицията и слагането на твърде голямата тежест на самопризнанията като доказателство, много често изстръгнати насила, и факта, че се разглеждат хиляди случаи всяка година, водят до много голям риск от провал на правосъдието“, казва Уилям Ний, водещ автор на доклада.

Миналата година Китай реабилитира мъж на име Нюе Шубин, който бе убит чрез разстрел след обвинение за изнасилване и убийство преди 21 години. В края на 2014 година пък друг мъж на име Хюджит също беше признат за невинен по обвинение за изнасилване и убийство 18 години след като беше убит, тогава  на 18 годишна възраст. След 48 часа на разпит той признал вината си и е екзекутиран два месеца по-късно. Но съмнението се сваля от него, когато сериен убиец признава за убийството на жената, припомнят от изданието.

„Няколко случаи на отменени присъди като тези на Хюджит и Нюе нашумяха в последните години, но без по-голяма прозрачност китайската общественост няма да има никаква представа колко точно всъщност са”, коментира Ний ситуацията.

Тенг Биао от Школата по право на Харвард и противник на смъртното наказание в Китай изказа тезата: „Съдиите трябва да се вслушват повече в съдебните заседатели. Има бюро за обществена сигурност, но в повечето случаи съдиите не се осмеляват да оспорват волята на шефа на полицията”, и добави: „Правата на адвокатите са ограничени и съдебните процеси са почти формални. На съдиите даже не им се налага да изслушат адвокатите, тъй като вече имат написани присъди преди самия процес”.

По данни на „Амнести Интернешънъл“ броят на смъртни присъди в световен мащаб е паднал до 1032 души за 2016 година, в сравнение с 1634 през 2015 година. Иран е на второ място по брой на екзекуции – 567 през 2016 година. Доклад във виетнамските медии поставя страната на трето място по брой на екзекуции. В последните 3 години в страна са екзекутирани 429 души в периода  между август 2013 година и юни 2016 година.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.