Китайски университет прави списъци на ЛГТБИ студенти

 

Шанхайският университет  извършва проучване и кампусите са помолени да информират за политическата позиция и „душевното състояние“ на членовете на ЛГТБИ общности. Проучването предизвика тревога, съобщава Гардиън.

Известният китайски университет е поискал да бъдат съставени списъци на ЛГТБИ студенти воден от вътрешна директива, публикувана онлайн както в китайските, така и в чуждестранните платформи за социални медии. Шанхайският университет не е потвърдил искането и не е отговорил на запитвания относно намерението му, но предизвика тревога сред младите китайци и очаквания за репресии срещу групи и кампуси в кампуса, подкрепящи ЛГБТИ и феминистки общности.

„Проучването на кампуса“, ​​позовавайки се на „съответните изисквания“ също така поиска информация за психическото състояние и психологическото състояние на студентите, включително политическа позиция, социални контакти и състояние на психичното здраве. Въпросникът не обяснява за какви „релевантни изисквания“ се отнася. Възмущение предизвика и спирането на ЛГТБИ WeChat акаунти в Китай.

Студенти и активисти изразиха загриженост, че упражнението за събиране на информация може да сигнализира за по-нататъшни действия срещу тях. Някои правни експерти по Weibo се съмняват дали такава практика би нарушила новия китайски закон за поверителност на данните.

 

Шанхайският университет не можа да бъде намерен за коментар. Други отдели отправят репортери на Guardian към отдел „връзки с обществеността“.

Оригиналната публикация в Weibo със скрийншот на документа е споделена или харесана десетки хиляди пъти. Според потребители на Weibo, който първи публикува документа, публикацията вече е свалена. Опитите на Guardian за достъп до оригиналната публикация също връща съобщение за грешка. Екранната снимка на въпросника е споделена и в западните социални медии, включително Twitter, което предизвика бурна дискусия за продължаващите репресии на Китай срещу сексуалните малцинства в страната.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.