Китайските комунисти лъжат за преврата в Мианмар,наричат го „ремонт“

Военният преврат в Мианмар и задържането на Аун Сан Су Чи е „голям ремонт на кабинета“ според китайските държавни медии, които използваха евфемизмите, за да избегнат наричането на преврата преврат, отбелязва „Франс прес“. Военните в Мианмар оправдаха завземането на властта с твърдението за масови фалшификации на изборите, проведени преди три месеца, които Националната лига за демокрация спечели с убедителна победа. Те наложиха извънредно положение за една година и заявиха, че след това ще проведат нови избори.

Докато демократичните ръководители по света разкритикуваха остро бирманската армия, а президентът Джо Байдън каза, че САЩ „си водят бележки“ кой се застъпва за народа на Мианмар, комунистическото ръководство на Китай подхожда внимателно.

Пекин отдавна отхвърля това, което вижда като намеса във „вътрешните си дела“, като например критики във връзка с потъпкването на правата на човека, и заема подобна неутрална позиция по отношение на повечето външни работи.

Мианмар е жизненоважна част от огромната инфраструктурна инициатива на Пекин „Един пояс, един път“.

Китайският президент Си Цзинпин посети страната миналия януари и обеща да подкрепи правителството на по пътя на развитие, „подходящо за собствените й национални условия“.

Байдън призова за бързо възстановяване на демокрацията в Мианмар, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, Европейският съюз и Австралия бяха сред другите, осъдили преврата.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.