Климатичните промени определят изборите в Канада

Климатичните промени са основният повод за загриженост на изборите следващия месец в Канада. Основните кандидати не са много вдъхновяващи и лидерът на Зелената партия, Елизабет Мей, има шанс за пробив, съобщава Ройтерс.

Зелените се намират в сянка от 30 години, но предварителните проучвания сочат, че партията за защита на околната среда може да „изплува” на изборите на 21 октомври, за да удържи баланса на властта. Това може да ускори преминаването на правителството към възобновяема енергия и да намали подкрепата за петролната индустрия, основен износител и голям работодател в Алберта и Саскатчеуан.

Природозащитниците имат около 11% обществена подкрепа, повече от три пъти от 3.4%, които получиха на изборите през 2015 г., когато Мей, енергична 65-годишна жена, стана единственият законодател, който спечели място. Според проучвания на общественото мнение, на предстоящите избори партията й може да получи до десет места в Парламента.

„Всичко е възможно на тези избори”, заяви Мей пред Ройтерс в телефонно интервю. При предишните федерални избори партията започна добре, но после загуби инерция, тъй като поддръжниците й подкрепиха други, по-стабилни партии.

Подкрепата за Зелените идва след поредица големи наводнения, торнада и горски пожари през последните години. Според скоро публикувано изследване, климатичните промени се случват в Канада два по-бързо от други части на света. Изследванията на обществените нагласи сочат, че околната среда е топ приоритет сред избирателите.

„Хората преживяват климатичната „спешност” не като проблем свързан с околната среда, а като непосредствена заплаха за сигурността. Това променя перспективата,” каза Мей, която представя избирателен район в тихоокеанска провинция в Британска Колумбия.

В контраст с предишни кампании, слънчевата и понякога иронична Мей е много по-популярна от основните й съперници, включително министър председателят либерал Джъстин Трюдо, твърди се в проучванията.

Трюдо отклонил поканата за първия дебат на лидерите и не присъствал на него, но Мей се престорила, че се здрависва с него независимо от отсъствието му.

„Радвам се да ви видя”, поздравила тя празния подиум.

Според  предизборната й програма, Мей иска забрана на бъдещи тръби за суров петрол, както и да блокира планираното разширяване на Транс Маунтин Лайн от Албърта до Британска Колумбия, която правителството на Трюдо купи миналата година за 3.4 милиарда  щатски долара.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.