Ключови метростанции са недостъпни за хора с увреждания. Асансьорите на „Сердика“ почти постоянно са извън строя

Към момента не функционират 2 от 4-те асансьора на станция „Сердика“ на изходите откъм ЦУМ и Халите, алармира „Сега“.Това прави спирката почти недостъпна за хора в инвалидни колички и с патерици и бастуни и за родители с детски колички.

Развалена е и платформата за хора с увреждания във входа зад „Булбанк“. Както е добре известно, „Сердика“ е най- натоварената станция в София, където се пресичат първия и втория метродиаметър. В същото време върху асансьорите в нея почти постоянно стои надпис „Поради технически причини асансьорът временно не работи. Моля да ни извините“. На този от страната на при хотела при Ларгото някой на ръка бе добавил отдолу и „Гарантирано от ГЕРБ“.

Към края на юли 10 ескалатора и 4 асансьора от общо 304 подемни съоръжения в станциите на метрополитена не са работили поради повреда, планов ремонт или профилактика.

Не работи и една от 2-те платформи на станция „Опълченска“. Те се намират около кръстовището на бул. „Тодор Александров“ с ул. „Опълченска“. Автомобилното движение по това кръстовище е изключително интензивно и ако трудно подвижен човек или майка с количка се опита да го премине с помощта на това подемно устройство, е почти сигурно, че няма да може да продължат напред.

Трайно развален е и асансьорът в подлеза на „Орлов мост“ от страната на „Царевец“. Той също не работи вече дълго време, в резултат на което кабината му е заприличала на контейнер за отпадъци. Ако обаче се съди по сигнали и оплаквания в потребителски форуми, въпросните 4 асансьора съвсем не са единствените, които често аварират и почти постоянно са извън употреба.

Ключови съоръжения редовно излизат от строя и на Централна гара. Там също често се случва ескалаторите да работят само нагоре.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.