Кметът на Лозница: “Решението за издигане на паметник на Пенчо Кубадински противоречи на отстояването на правата и свободите на всички български граждани.”

Седмица след старта на скандала с издигането на паметник на видния комунистически деятел Пенчо Кубадински, вж. Маргиналия, Областният съвет на ДПС-Разград излезе с позиция.

Областният председател на ДПС Севгин Шукри, кмет на община Лозница, е обявил,че заседанието, на което е приета декларацията по този въпрос, е свикано вследствие на медийните публикации, съобщи Дарик радио.

Документът е гласуван единодушно от членовете на областното ръководство, те са общо 33-ма, но неколцина са отсъствали вероятно поради отпускарския период. Декларацията се състои от две изречения: „Областният съвет на ДПС – Разград се разграничава от решението на Общинския съвет – Лозница, във връзка с взетото решение за издигане на паметник на Пенчо Кубадински, с което се напомня за виновниците от най-мракобесната българска история – т.нар. „възродителен процес”. Това решение противоречи с фундаменталните ни ценности, а именно отстояването на правата и свободите на всички български граждани.”.
С тази декларация практически Областният съвет на ДПС се разграничава от позицията на общинските съветници от същата партия. В Общински съвет-Лозница има 12 съветника от ДПС и 5 от ГЕРБ. Всички те единодушно на 31 май 2017 г. са „дали съгласие за поставяне на два броя монументално-декоративни елементи на централния площад на град Лозница, свързани със 100-годишнината от рождението на Пенчо Пенев Кубадински и в памет на загиналите за независимостта на България граждани на град Лозница”. Докладната е внесена от тогавашния кмет на Лозница Айхан Хашимов, който по-късно бе отстранен от длъжност поради влязла в сила присъда за длъжностно престъпление, свързано с ремонти на пострадали от мними бури обществени сгради. На въпроса дали вследствие на тази декларация може общинските съветници да внесат предложение на сесия за отмяна на това решение, областният лидер на ДПС  отговори, че това не е обсъждано.

Паметникът на Пенчо Кубадински е изграден с дарения, поставен е на площада още в началото на август 2018 г., обявено е официално откриване за 6 септември. Едва след публикация в местния вестник „Екип 7” се разгаря дискусия дали трябва да го има или не. И това става предимно в продясно настроени медии, чрез декларации от извънпарламентарно представени партии, включва се и група писатели, журналисти, преподаватели и други, сред които разградчанинът Пламен Дойнов. ДПС е първата парламентарна политическа сила с позиция по темата. Гражданската дискусия е на страниците на „Екип 7”, като в подкрепа на поставянето на паметника са: областният лидер на БСП Наско Анастасов, заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, бившият кмет на Лозница Вехби Османлъ, писателят Иван Джебаров, а „против” – областният управител Гюнай Хюсмен, сътрудникът на вестника Шенол Ахмедов.
Поводът паметникът да бъде издигнат в Лозница е, че дългогодишният член на Политбюро на БКП Пенчо Кубадински е родом от това населено място. Подкрепящите идеята монументът да съществува се аргументират с приноса му в развитието на региона – благодарение на него село Кубадън става град Лозница, изградени са множество обекти в града, противниците на идеята изтъкват основният аргумент, че е бил част от тоталитарното комунистическо управление, и най-вече понеже има дейно участие в т.нар. „Възродителен процес”, по време на който насилствено са сменени имената на българските турци.

Паметта за съгражданина си лозничани пазят с даване на име на улицата, на която е живяло семейството му, както и с паметна плоча на родната му къща. През 2004 г. пак на сесия на местния парламент бе взето решение Кубадински да бъде обявен за почетен гражданин на Лозница, след подписка сред местните хора обаче това решение бе отменено именно заради участието му във Възродителния процес.
Кметът на Лозница Севгин Шукри заяви, че има покана за откриването но още не е решил дали ще я уважи.

Източник:https://dariknews.bg/regioni/razgrad/oblastniiat-syvet-na-dps-s-kratka-deklaraciia-sreshtu-pametnika-na-pencho-kubadinski-v-loznica-2117690

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.