Кметът на Рим организира масова „сватба“ за хетеро- и хомосексуални двойки

Масова церемония на сключване на граждански съюзи, в която ще участват еднополови и разнополови двойки, ще ръководи кметът на Рим Игнацио Марино. Това се случва, докато в Италия текат дебати за правното регулиране на еднополовите съжителства, съобщи британското издание PinkNews. Марино, който е член на либералната лявоцентристка Демократическа партия, ще организира тържество в кметството на 21 май. На него ще присъстват хомосексуални и хетеросексуални двойки, както и техните семейства.

Събитието ще е част от Седмицата на дъгата (Rainbow Week) в Рим, посветена на борбата срещу хомофобията в памет на тийнейджър, отнел живота си в резултат на хомофобски тормоз. То ще отбележи първите граждански съюзи, които ще се сключат в Италия след разрешаването им от местното законодателство.

Кметът на Рим нееднократно влиза в конфликт с правителството, като отказва да признае за невалидни еднополовите бракове, сключени в чужбина. От своя страна, кметът на Милано заяви, че по подобни причини са му повдигнати обвинения – нарушението му е, че е регистрирал множество такива бракове.

Настоящият премиер на Италия призова местните власти да приемат сключването на граждански съюзи, които да са разрешени и за еднополовите двойки, в цялата страна. Бившият министър-председател Силвио Берлускони също се обяви в защита на гражданските съюзи. Понастоящем само в някои области на Италия гражданските съюзи са разрешени, в много други това не е допустимо.

По-рано тази година обаче Висшият апелативен съд на Италия не разреши хомосексуалните бракове. Гражданските съюзи са форма на регистрирано съвместно съжителство, а не брак.

Общинската съветничка в Рим Има Баталия, която е с открито хомосексуална ориентация, заяви пред „Кориере де ла сера“: „Ще бъде празник на любовта, но също и голям политически тласък за запълване на законовата празнота в тази област, която затруднява живота на хомосексуалните хора. Нека спрем дискриминацията: това е посланието, което Рим иска да изпрати.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.