Йорданка Фандъкова: Със заповед съм забранявала „Луков марш“. И тази година направих същото. Очаквам МВР да предприеме действия.

С безсмислени политически мнения и изявления за „Луков марш“ започна днешната сесия на Столичния общински съвет. Шествието за „Луков марш“ е забранено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщава stolica.bg.

Луковмарш трябваше да се проведе в събота – 22 февруари. Калоян Паргов- председател на групата на БСП в СОС,  определи забраната като смелост. Методи Лалов пък от „Демократична България“ заяви,че националсоциализма не е мнение, а престъпление.

 

 

 

Антифа – България организира в събота протест „Без нацисти по улиците ни!“

 

„Да се използва историята  за защита на лична цел е срам за нашите основни институции. И това съвсем не е в идеята на Левски за Свободата. Мислехме, че епохата на манипулации за присвояване на история е приключила в миналото. Недопустимо е най-почитаните ни национални  герои да служат за претекст за политически удари“.Това каза в залата Малина Едрева-председател на комисията по образование и култура в СОС.   „Не съм очаквал, че СОС ще е продължение на Народното събрание и спора между „Дондуков“1 и 2. Действията, които заклеймяват антисемитизма, националсоциализма и други, са в основата на обединена Европа“, каза Калоян Паргов.    „Със заповед съм забранявала „Луков марш“. И тази година направих същото. Очаквам МВР да предприеме действия. Това не е смелост, а въпрос на принципи. Не е нужно да се продължава темата, защото всяка година тя се повдига по един и същи начин“, каза в залата пред общинските съветници кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.