Кметът на София не разрешава Луковмарш. Ще се преброят ли отново българските фашисти?

Споделете статията:

В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред, се казва в специална Декларация* на Малина Едрева от името на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет и е изпратена преди минути до медиите.

А „преброяването на българските фашисти“, по-известно като Луковмарш, е точно от тези събирания. Кметът Фандъкова за поредна година изрази своята позиция. Тя изпълни своята отговорност.

Заклеймяването на една организация или група от хора е опасно нещо и трябва да бъдем внимателни. Но когато става дума за фашистка или неонацистка идеология, или за престъпните комунистически режими, има нуждата да сме пределно ясни в позициите си. Да не се страхуваме да назоваваме нещата с истинските им имена.

По време на миналата сесия се наложи да призова част от колегите ни да се разграничат от думите на бивш общински съветник и депутат, който призоваваше за Народен съд. Такова разграничаване не последва. Нещо повече – виждаме го в в челните места на листите на социалистите за предстоящите парламентарни избори.

Отхвърлянето на всички тези човеконенавистни режими и идеологии и заклеймяването на техните последователи днес, е задължителна и жизненоважна стъпка към запазване и надграждане на демокрацията.

Защитниците на Луковмарш нямат смелостта открито да заявят и категоризират своите убеждения. Вместо това се крият зад постиженията на ген. Луков по време на военната му кариера и екзекуцията му от ръцете на комунистически убийци. Но те не идват с факли пред паметника на всички жертви на този режим на 1 февруари, нито се събират, за да поднесат цветя пред паметника на някой друг от множеството достойни български офицери, посветили живота си за каузата България. И това по-ясно от всичко останало говори за техните подбуди и убеждения. И коя част от живота и делото на Христо Луков почитат.

Въпреки всичките ни различия – на мнения, на ценности, на приоритети, надявам се днес не само групата на ГЕРБ и СДС, а целият Столичен общински съвет да се присъедини към кмета на града и да има смелостта да каже – езикът на омразата и   Луковмарш нямат място по улиците на София.

със съкращения

*Декларацията е в отговор на Отвореното писмо до българските и международни институции“Спрете проявите на неонацизъм в българското обществено пространство!“ публикувано вчера – виж тук . То е подкрепено от над 100 граждански активисти от България и диаспората, международни учени, преподаватели.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.