Китай е екзекутирал три пъти повече хора от всички други държави заедно през 2013 г.

Китайската народна република е екзекутирала 2400 души през 2013 г. – три пъти повече от всички други държави, взети заедно. Фондацията „Дуи Хуа”, китайска правозащитна организация, която има офиси в Хонг Конг и в Сан Франциско, съобщи в вчера, че нейните оценки се основават на данни, публикувани в вестник „Southern Weekly”, един от най-големите всекидневници в КНР. От фондацията казаха още, че „техните данни са в съгласие с информацията, получена от фондацията от юридически официални лица в Китай по-рано тази година”, предаде британският вестник „Индипендънт”.

Всяка година Китай екзекутира повече хора отколкото целия останал свят, но сега там биват екзекутирани по-малко хора, отколкото преди 2007 г., когато китайският Върховен съд отново получи властта да преразглежда смъртни присъди, е заявил представител на фондацията.

„Оттогава броят на екзекутираните е намалял с повече от една трета, е цитиран да казва представителят на фондация „Дуи Хуа”.

Смърт чрез разстрел или със смъртоносна инжекция може в КНР да бъде присъдена на хора, признати за виновни в извършването на 55 различни престъпления, включително „престъпления против революцията”, държавна измяна, злоупотреба в големи размери, контрабанда на наркотици, пускане на фалшиви пари, изнасилване и убийство.

Числата, които сочи фондация „Дуи Хуа” са три пъти по-големи от от съобщените от „Амнести интернешънъл”, която докладва за 778 екзекуции в целия свят без Китай през 2013 г., добавя „Индипендънт”.

„Амнести интернешънъл” също оценява на „хиляди” хората, които бяха убити с присъди в КНР. Но официални данни за екзекуциите няма, защото комунистическата държава ги пази в тайна.

Според „Амнести интернешънъл” през 2013 в Иран са били екзекутирани 369 души, в Ирак  – 169,  и най-малко 79 души в Саудитска Арабия.

Индонезия, Кувейт, Нигерия и Виетнам напоследък възобновиха налагането и изпълнението на смъртни присъди, но през последните 20 години броят на държавите, където се налага смъртна присъда намаля от 37 на 22.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.