КНСБ и БПЦ искат да въвеждат задължително обучение по религия

Споделете статията:

Българската православна църква (БПЦ) и КНСБ организират курсове за преквалификация за възпитателите в детските градини и учителите в началния курс на обучение. Курсовете ще започнат от септември, съобщи вестник „Новинар“.

Предложението беше обявено от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, след като по-рано вчера българският патриарх Неофит прие председателя на КНСБ Пламен Димитров по негова молба. На срещата присъстваха още Янка Такева и представители на БПЦ. Представител на Министерството на образованието (МОН) нямаше.

„Първоначално в курсовете ще се включат учители до 4-ти клас, а от април тази възможност ще имат и техните колеги по история и философия, които възпитават по-големите деца“, каза Янка Такева. Според нея „около 45%“ от учениците искат да се изучава религия в училище. Обучението ще се води от теолози и свещеници, а преминалите през него учители ще придобият правоспособност да преподават религия в училище.

Според БПЦ предметът трябва да е задължителен, а децата да могат да избират дали да изучават християнство или ислям. От Светия синод казват, че нямат категоричен отговор от МОН по тази тема.

По силата на българското законодателство промени в задължителните учебни планове и програми се утвърждават от Министерството на образованието, а не се решават между църква и синдикати.

Представителите на църквата и КНСБ не дават информация кой, според тях, трябва да обучава учителите по ислям. Няма яснота и как стои въпросът с нерелигиозните ученици, както и с изповядващите религии, които не са православно християнство или ислям.

Преди месец от БПЦ предложиха задължителното образование по религия да бъде вписано в Закона за училищното образование. Това стана, след като Светият синод се възмути от текст за йогата, включен в теста на матурата по български език и литература.

В настоящия Закон за народната просвета, както и в проекта за Закон за училищното образование, не се споменава кои учебни предмети са задължителни.

Според чл. 5 на Закона за народната просвета образованието е светско. В чл. 11, ал. 1 на проектозакона за училищното образование се казва, че предучилищното и училищното образование е светско. В ал. 2 се уточнява, че в него не се допуска налагането на идеологически или религиозни доктрини.

Законът за закрила на детето постановява, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“ (чл. 11, ал. 4). Според чл. 14, ал. 1 на същия закон, „отношението на деца до 14 години към религията се определя от техните родители или настойници, а на деца от 14 до 18 години – по съгласие между тях и родителите или попечителите им.“ В Закона за закрила на детето не пише, че отношението на децата към религията може да се определя от Българската православна църква, от синдикати или от образователната система.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.