КНСБ и БПЦ искат да въвеждат задължително обучение по религия

Българската православна църква (БПЦ) и КНСБ организират курсове за преквалификация за възпитателите в детските градини и учителите в началния курс на обучение. Курсовете ще започнат от септември, съобщи вестник “Новинар”.

Предложението беше обявено от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, след като по-рано вчера българският патриарх Неофит прие председателя на КНСБ Пламен Димитров по негова молба. На срещата присъстваха още Янка Такева и представители на БПЦ. Представител на Министерството на образованието (МОН) нямаше.

“Първоначално в курсовете ще се включат учители до 4-ти клас, а от април тази възможност ще имат и техните колеги по история и философия, които възпитават по-големите деца”, каза Янка Такева. Според нея “около 45%” от учениците искат да се изучава религия в училище. Обучението ще се води от теолози и свещеници, а преминалите през него учители ще придобият правоспособност да преподават религия в училище.

Според БПЦ предметът трябва да е задължителен, а децата да могат да избират дали да изучават християнство или ислям. От Светия синод казват, че нямат категоричен отговор от МОН по тази тема.

По силата на българското законодателство промени в задължителните учебни планове и програми се утвърждават от Министерството на образованието, а не се решават между църква и синдикати.

Представителите на църквата и КНСБ не дават информация кой, според тях, трябва да обучава учителите по ислям. Няма яснота и как стои въпросът с нерелигиозните ученици, както и с изповядващите религии, които не са православно християнство или ислям.

Преди месец от БПЦ предложиха задължителното образование по религия да бъде вписано в Закона за училищното образование. Това стана, след като Светият синод се възмути от текст за йогата, включен в теста на матурата по български език и литература.

В настоящия Закон за народната просвета, както и в проекта за Закон за училищното образование, не се споменава кои учебни предмети са задължителни.

Според чл. 5 на Закона за народната просвета образованието е светско. В чл. 11, ал. 1 на проектозакона за училищното образование се казва, че предучилищното и училищното образование е светско. В ал. 2 се уточнява, че в него не се допуска налагането на идеологически или религиозни доктрини.

Законът за закрила на детето постановява, че “всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности” (чл. 11, ал. 4). Според чл. 14, ал. 1 на същия закон, “отношението на деца до 14 години към религията се определя от техните родители или настойници, а на деца от 14 до 18 години – по съгласие между тях и родителите или попечителите им.” В Закона за закрила на детето не пише, че отношението на децата към религията може да се определя от Българската православна църква, от синдикати или от образователната система.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.