Кои четири звезди списание People избра за „Хора на годината“

Както всяка година, така и тази, престижното американско издание People обяви класацията си „Хора на годината“.

Тази година в нея са актьорът Джордж Клуни и актрисата Реджина Кинг, водещият експерт в САЩ по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи, както и певицата Селена Гомес. Изданието отбелязва, че освен с талант, всички те през годината са впечатлили и с това, че са допринесли за доброто в света.

Клуни е в класацията заради заслугите си в областта на защитата на човешките права. Той дари 500 хиляди долара за Инициативата за равна справедливост във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който изгуби живота си по време на арест. Освен това актьорът дари и немалката сума от 1 милион долара за борба срещу пандемията в Италия, Великобритания и САЩ.

Продължава и „неуморното си застъпничество за правата на човека и гражданските права“ със своята Фондация за справедливост. Освен всичко е дарил и значителна помощ на ливански благотворителни организации след смъртоносната експлозия в Бейрут през август.

Реджина Кинг през септември спечели награда „Еми“. От тази трибуна тя използва възможността да насърчи хората да гласуват на президентските избори в САЩ през ноември.

Актрисата апелира и за подкрепа на маргинализираните общности по време на пандемията и срещу прекратяването на полицейското насилие срещу чернокожи. Нейният режисьорски дебют „Една нощ в Маями“ пък е сред кандидатите за наградата „Оскар“.

Д-р Антъни Фаучи, който е главен медицински съветник на Белия дом, получава признание за „професионализма, с който ръководи САЩ в условията на епидемия“.

Въпреки че това е една от най-тежко засегнатите страни в света, инфекционистът работи „отдадено на обществената си служба с невъзмутим здрав разум и животоспасяващо ръководство“, пише изданието.

People припомня и, че той и семейството му са получавали смъртни заплахи, но това не го е отказало от заявката му, че ще „бъде лекарят, от който Америка се нуждае през 2020 г.“

Селена Гомес е една от най-следените хора в Instagram със 195 милиона фенове. От тази позиция тя заяви подкрепа за чернокожите и срещу полицейското насилие. Певицата пусна и Rare Beauty – приобщаваща марка грим, с която да събере 100 милиона долара за 10 години и да помогне за получаването на равен достъп на хората до услуги и инициативи за психическо здраве. Откритото й говорене за това как се е справила самата тя с психически проблеми, вдъхновяват други в година, в която хората се чувстват по-притеснени и сами.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.