Кой и защо иска да бъде издигнат паметник на генерал, сравним с пронациста Христо Луков?

За пореден акт на грубо изопачаване на историята са  намеренията за издигане на паметник на ген. Гарегин Нъждех в Двора на кирилицата в комплекс “Стара Плиска”, алармираха от ОЕБ „Шалом“. Дворът на Кирилицата е частна собственост на арменския бизнесмен Карен Алексанян. Преди няколко месеца става ясно неговото намерение да вдигне паметник на ген. Нъждех, срещу което възразява Общността на планинските евреи в Баку. Тe изпращат писмо до Областния управител на Шумен г-н Стефан Желев през м. май.

Кой е ген. Гарегин Нъждех, когото историци сравняват с  печално известния про-нацистки генерал Христо Луков?

Роден през 1886 г. в Нахичеван (днес автономен регион в състава на Азербайждан), Гарегин Нъждех, чието истинско име е Гарегин Егишевич Тер Харутюнян, едва навършил пълнолетие се включва в арменското освободително движение. Поддържа контакти с Вътрешната македоно-одринска революционна организация, а през 1906-1907 завършва школа за запасни подпоручици в София. При избухването на Балканската война Нъждех формира арменска доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение и е награден с Кръст за храброст IV степен. Непосредствено след края на войната се завръща в Армения, където командва различни военни части в състава на руската армия по време на Първата световна война. След обявяването на независимостта на Република Планинска Армения той неин става министър-председател и военен министър. От края на 1921 година се установява в България и се занимава с обществена дейност, получава и ббългарско гражданство.

По време на Втората световна война започва тясно да сътрудничи с властите на нацистка Германия и подкрепя формирането и идеологическата подготовка на арменски легион в състава на Вермахта, който е отговорен за избиването на десетки, ако не и стотици хиляди души мирно население. Вследствие наказателните акции, изпълнени от арменския легион, почти цялото еврейско население на Крим е унищожено.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Нъждех е е арестуван от съветски специални части в дома му в София и е отведен в Съветския съюз, където умира в затвор през 1955 г.

Председателят на РОЕ “Шалом” – Шумен и член на Консисторията г-жа Бета Хараланова проведе среща по негова инициатива със Стефан Желев. Председателят на авторитетната еврейска организация  д-р Александър Оскар категорично заяви позицията на “Шалом” срещу всякакви опити за възраждане на нацистката идеология и други практики, които спомагат ескалацията на антисемитизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаните с тях други форми на нетърпимост.

От преписка между МВнР и Министерството на културата става ясно, че не е обсъждан с тях такъв проект.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.