Кой как се бори със смъртоносната вирусна заплаха по света и у нас

В България се роди фейсбук движение „Затваряне веднага“. Десетки университетски преподаватели, общественици, режисьори, журналисти подкрепят необходимостта от незабавно въвеждане на най-строги мерки, в това число всички училища да преминат на онлайн образование.

Бившият министър на образованието Даниел Стаматов заяви, че има риск за нулева учебна година, но трябва да се направят компромиси, за да се запази здравето на децата и учителите.

България вече се намира на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Това показват данните на Европейския център за контрол на заразните болести. Става въпрос за данните, които показват колко са починалите на милион население. Средно за последните 7 дни смъртността в България е 15 починали от коронавирус на милион население за всяко денонощие, сочи статистиката. В

„По примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят противоепидемичните мерки и да се наложи поне триседмична карантина. Мерките трябва да се наложат незабавно, защото, за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва“, заяви вчера зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Европейският парламент ще обсъди тази вечер последиците за световния ред от пандемията от Covid-19. В чернова на резолюцията, която евродепутатите ще гласуват, се посочва, че пандемията е повратен момент на международната сцена. Разпространението на новата болест умножава опасностите и води към промяна в световния ред, се посочва в черновата. В нея се осъждат задържането на особено важна информация за болестта, както и опитите на Китай да използва „дипломация на вируса“ срещу ЕС в стремежа си да изгради световен образ на доброжелател.

Ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, постига средна ефективност от 70% при защита срещу коронавируса, съобщи днес Ройтерс. Фармацевтичната компания и университетът представиха резултатите от проведените клинични проучвания. При увеличение на дозата ефективността може да достигна и до 90%.

Британските власти обсъждат възможността за въвеждане на  COVID паспорти за тези, които ще се ваксинират срещу новия коронавирус. Подобна мярка ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват из страната по-свободно, включително да излизат в командировки от тези, които отказват ваксинация.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.