Кой плаща на мотористите да плашат ромски и български деца?!

Споделете статията:

Снощи хиляди души щурмуваха ромската махала в Асеновград. Напрежението ескалира. Това е вторият протест с искане на сурови наказания над побойниците и срещу „ромското насилие“. Стигна се до сблъсъци с полицията. Има ранени, както и оплаквания от полицейска бруталност.

Началото на сблъсъците започна преди 5 дни след конфликт между младежки групи. Край язовир „40-те извора” по време на тренировка на отбора по кану-каяк от детско-юношеската школа на СК „Асеновец” и момчета от кв. Лозница възниква напрежение. Две от момичетата от отбора били в лодката си, но едното губи баланс и пада във водата. За да се качи отново, девойката и приятелката ѝ отиват до брега. Именно там били младежите, които са от ромски произход. Те първоначално предложили помощ на момичетата, които обаче отказали и тръгнали с лодката си навътре към язовира, съобщават  бТВ и Медиапул. Обиденото момче заедно с приятелите си станали агресивни. Сблъсъкът прераснал в масово сбиване. Със сериозни травми са трима – момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите – нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

В сряда вечерта в махалата нахлуват рокери, които форсират моторите си. Стресират ромските и българските деца. Рокерите отправят призиви за изселване на незаконнопребиваващи ромски фамилии в „Лозница“.

„Кой плаща на мотористите  и кой ги мотивира в 19 часа да нахлуват в махалата и да плашат децата?! Защо от битов инцидент между две групи младежи го превръщат в междуетнически конфликт?“ –зададе въпрос към управляващите  Асен Колев, дипломиран философ, член на Националния съвет за сътрудничество по интеграция и етнически въпроси/НССИЕВ/. Пред „Маргиналия“ господин Колев подчерта: „Ние сме граждани като всички. Има си съд, прокуратура, ще се разследва и накажат виновните! Рокерите  от Пловдив заплашават, че пак ще дойдат и ще  правят протести срещу нас!“

Валери Симеонов, шеф на НССЕИВ, срещу когото има подписка от 15 хиляди души от цялата страна, които смятат за оскърбително неговото назначаване  https://www.marginalia.bg/novini/vnasyat-podpiska-s-iskane-za-ostavka-na-valeri-simeonov-kato-shef-na-integratsiyata/, заплаши в четвъртък ромите в Асеновград с изселване и събаряне на къщи. „С пристигане на жандармерията колегите от МВР  са пристъпили към незабавни действие в циганската махала. Те са влизали и са започнали наред, къща по къща, да издирват извършителите“, каза пред БНР вицепремиерът. Карлос Контрера от ВМРО пък изпрати гневно писмо до МВР. В него националистът настоява да се вземат незабавни мерки: “Циганският криминален контингент се е самозабравил и води съществуване над и въпреки държавата и държавността“.

Асеновград е наричан още „Малкият Йерусалим, тъй  като мюсюлмани и християни от столетия мирно съжителстват. Ромите от  квартал „Лозница“ са 10 хиляди. Обществото само губи от това, че битов скандал придобива междуетническа украса, смятат правозащитници.

Още по-голям протест  в неделя обещават жителите на Асеновград.Полицията пази квартала, за да няма сблъсъци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.