Кой ще плаща PCR теста за влизане в кризисния център на хората без дом? Или са обречени да останат на улицата?

Зимният сезон по време на пандемия е сериозно предизвикателство за хората без подслон. Тази година, за да се настанят в Центъра за бездомни, ще трябва да си направят PCR тест и то за тяхна сметка. Те разбираемо обаче не могат да си го позволят и са обречени да останат на улицата.

Над 150 са бездомниците в Русе. Точната им бройка никой не може да каже. Преди пандемията много от тях получаваха топла стая и храна в приюта „Добрият самарянин“, но тази година настаняването става само при представяне на отрицателен PCR тест. Бездомниците няма как да го платят, а омагьосаният кръг се затваря от факта, че нямат и лични лекари, които биха могли да им издадат направление за изследването.

Тази година всичко е различно, бездомниците нямат нито топла храна всеки ден, нито баня. Такива са ограниченията – хората да не се хранят заедно и да не събират на близко разстояние. Топлата храна е заменена с консерви, които трябва да им стигнат за седмица – боб с наденица, русенско варено, пастет, скумрия, сандвичи и една супа. В пакета има и дезинфектант с маска.

„На човек по два сандвича се пада. Слагаме кашкавал и салам, и другото от предния ден пакетирано, супа има – по една супа, в ресторанта са я нагласили, готова, пакетирана, ние само я даваме“, каза доброволка от БЧК

Затова и за първи път тази година в приюта има 12 свободни места.

„Благодарение на Каритас сме заплащали тестовете на част от потребителите“, съобщи пред БНТ Камен Кънчев, управител на Център за настаняване на бездомни хора в Русе.

От областния оперативен щаб обмислят къде биха могли да изолират бездомните с коронавирус, които не подлежат на болнично лечение.

„Обсъждат се различните варианти. Имаме нагласата в следващите дни да излезем с вариант по какъв начин ще се реагира при създалата се ситуация“, увери Галин Григоров, областен управител на област Русе.

От центъра за настаняване на бездомни казаха, че нямат условия за обособяване на два коридора за заразени с COVID и здрави хора.

След излъчения репортаж по БНТ за абсурдното изискване хората без дом да си заплащат тестовете, се създала организация специалните служби и РЗИ да поемат  разходите за изследването.

„PCR тестовете за бездомните хора в Русенско ще са напълно безплатни“ заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Тя отрече информацията в медийното пространство, че са искани пари от бездомните хора за PCR изследвания, чрез които да се установи дали са с COVID-19.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.