Коледна изложба ГОЛЕМИТЕ И МАЛКИТЕ на децата от Ателие „Прегърни ме“

От 18 до 20 декември в Event Space 166 ще бъде подредена изложба ГОЛЕМИТЕ И МАЛКИТЕ на децата от Ателие „Прегърни ме”.

В обявата на посетителите обещават: „Освен картините, в часовете от 11.00 до 20.00 ч. ще можете да си купите и ръчно рисувани картички, коледни играчки, книги с детски илюстрации, копринени елфчета и парцалени кукли – все красиви и смислени подаръци от Нашите за Вашите деца“!

Ръководителката на това единствено по рода си ателие, Милена Нейова, е богослов по образование. От години работи с деца, лишени от родителска грижа. За изминалите 13 години стотици деца и младежи са минала през различни курсове на ателието. Пред Маргиналия Милена разказа: „Тези деца, изоставените, отритнатите, имат най-голяма липса и нужда някой да ги прегърне, да им каже, че ги обича, да им каже, че са прекрасни, да им каже, че вярва в тях, че само и те да повярват, да поискат, ще им се помогне“.

На Милена и децата от Ателие „Прегърни ме“ помагат много столични журналисти – Светла Петрова, Люба Ризова, Румяна Червенкова, Пролет Велкова, Явор Дачков, Стояна Георгиева. И чаровната, всеотдайна голяма актриса Марта Вачкова. Малките художници се учат и успешно създават комикси, ръчни книги, тъкани дрехи…

Да нарисуваш Фрида
рисунка на Йоана, 12 г

Част от картините са нарисувани по време на тримесечен проект ГОЛЕМИТЕ И МАЛКИТЕ, реализиран с подкрепата на програма „Пейсейф 1000.

От Ателие „Претърни ме“ благодарят  на приятелите на децата и почитателите на тяхното изкуство. Измежду тези приятели на малките художници има такива, които приютяват за Коледа изложбата в едно красиво и уютно място в сърцето на София.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.