Коледно тържество с радиожурналисти и деца със Синдром на Даун

Водещи в Програма „Хоризонт“ бяха гости на Коледното тържество на децата със Синдром на Даун, което се проведе в София, съобщи БНР.

Председателят на Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун, Тони Маринова разказва пред репортер от радиото:

„БНР с голямото си сърце, хората, които работят там сами ни потърсиха и сами предложиха своята подкрепа, така че това е доказателство , че ние имаме истински верни приятели, които не броят хромозомите през годините и те се увеличават и сме едни щастливи родители. Мисля, че обществото наистина порасна и тепърва ще ни се случват хубавите вълшебства“.

Тържеството е организирано съвместно със Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун, което  е единствената легитимна нестопанска организация в България, основана през 2009 г. която защитава интересите и отстоява правата на хората със Синдром на Даун. То представлява децата и възрастните с най-честата генетична аномалия и популяризира идеята, че те са неразделна част от живота на всички хора в обществото и имат право да бъдат уважавани и обичани. Родителската организация на деца със Синдром на Даун се бори за разрушаването на негативните стереотипи, преодоляването на предразсъдъците и опровергаване на митовете, наслоени в публичното пространство към възможностите и спецификите на хората със Синдрома.

Музикалният журналист в програма „Хоризонт Росица Кавалджиева  казва:

„Много специално е усещането да бъдем гости на този празник и БНР да се включи с нещо мъничко, но от сърце в празника на тези деца, които ни учат на безусловна любов“.

Популярната водеща на „Хоризонт преди всички“ Таня Величкова обобщава:

„Това е най-малкото, което можем да направим, за да се случи и по още по-хубав начин този прекрасен празник – деца да се събират с деца, и да празнуват Рождество“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.