Комисията по благотворителността разследва мюсюлмански организации

Ислямски организации твърдят, че са несправедливо нарочени при извършването на пълно разследване на дейността им в Сирия, съобщава в. ”Гардиън”. Повече от 1/4 от разследванията на Комисията по благотворителността, които продължават от април 2012 г. насам, са насочени срещу мюсюлмански организации. Това предизвиква критиката им.

Отговори на молби за достъп до информация показват, че при 76 разследвания повече от 20 от тях са фокусирани върху мюсюлмански благотворителни организации, свързани с действащи джамии, осигуряващи хуманитарна подкрепа и в повечето случаи помощ за Сирия. Пълно разследване на статута им – най-сериозното формално разследване на комисията – е започнало за петте британски благотворителни организации, действащи в Сирия, включително „Ал Фатиха Глобъл“, в която е работел обезглавеният Алан Хенинг, когато е бил отвлечен. Другите са „Деца в Дийн“, „Въздушен конвой“, „Човешка помощ“ и „Сирийска помощ“. И петте разследвания остават отворени.

Адам Белаон, директор на изследователите от тинк-танка Клейстоун, който се съсредоточава върху мюсюлмански въпроси, казва: „Комисията е обозначила 55 благотворителни организации с код „екстремизъм и радикализация” без тяхно знание. Това се е случило в периода 5 декември 2012 г., до 8 май 2014 г. Те са били наблюдавани като потенциална заплаха по въпроси, свързани с екстремизма и радикализацията“.

В доклада си Белаон допълва, че на благотворителните организации се гледа като на „виновни по условие”. Някои от тях са разпитвани дълго за връзките им с определени ислямски проповедници. Проблемът е, че след 2011 г. Комисията по благотворителността се приема за партньор в борбата срещу тероризма. Има оплaквания, че подобна политика всъщност предполага състояние на постоянен контрол и наблюдение, които ограничават и заплашват реалната положителна дейност, която повечето организации могат да извършат.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.