Комисията по досиета констатира пореден отказ на Държавна агенция „Разузнаване“ и Българска православна църква да спазят закона

Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и служба „Военна информация“ – тоест военното разузнаване, отказват началниците им да бъдат проверени за досиета от Държавна сигурност, според редовния доклад за дейността на Комисията по досиета за периода 1 юли-2018-30 ноември 2018 г., съобщава сайтът clubz.

Българската православна църква е следващата институция, която категорично отказва да даде списък с лицата , които подлежат на проверка от комисията по досиетата за пореден път. За отказа на БПЦ да предаде архива си  Маргиналия вече  писа .Такъв проблем няма и не е имало досега с останалите регистрирани вероизповедания в страната – те изпълняват закона.

През 2017 г. законът за досиетата бе допълнен и вече на проверка за минало в репресивния апарат на комунистическата държава на проверка подлежи не само най-висшето ръководството на двете служби – председатели и заместниците им, но и директорите на дирекции, началниците на отдели и началниците на сектори във „Военна информация“ и ДАР. Дълги години разузнаванията отказваха да предоставят на комисията по досиетата архивите си от комунизма, но в крайна сметка това се случи, както повелява законът. Това е пореден доклад, в който органът, призван да разкрива агентите и служителите на Държавна сигуност, заемащи публични постове и след 1989 г., констатира отказ на институции да спазят закона.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.