Фаворитът Лаура Кьовеши има над 2000 дела, повдигала е обвинения на министри, депутати, богати хора, причинили отнемане на имущество на над три милиарда евро

Споделете статията:

Бившата ръководителка на румънското антикорупционно обвинение Лаура Кьовеши е фаворитът за новосъздадения пост след вчерашното изслушване в комисията по бюджетен контрол, съобщава БНР.

При вота в комисията Кьовеши е получила 12 гласа. Втори е французинът Жан-Франсоа Бонер с 11, а германецът Андрес Ритер е получил едва един глас.

При изслушването си Лаура Кьовеши заяви, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата:

“През цялото време в цялата си дейност бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. В работата ни с колегите разследвахме членове на всички партии, а не само на една. Разследвахме и богати хора с влиятелни позиции и това беше, защото бяхме независими. Много е важно да кажа, че независимостта беше гарантирана от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се разследва корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е много важно да има независимост”.

Пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши е повдигнала обвинения на министри, депутати, и други, причинили отнемане на имущество над три милиарда евро. Тя е имала над 2000 дела.

Единствено Кьовеши от всички кандидати получава аплодисменти.

Същевременно ѝ бяха отправени доста остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките. Един от тях я попита получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от “Сикрит сървис” за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.

Според добре информирани източници, България е гласувала против кандидатурата на Лаура Кьовеши, съобщава clubz.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.