Комисията по култура обсъди промените в ЗРТ. Жестовият превод на централните новинарски емисии става задължителен

/обновена/

Комисията по културата и медиите в Парламента обсъди промените в Закона за радиото и телевизията преди второто четене второто четена на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, № 002-01-62, внесен от Министерски съвет на 30.10.2020 г. Този законопроект предвижда и уреждането на жестов превод в централните новини.

Народните представители от Комисията по медии и култура гласуваха единодушно да стане задължителен жестовия превод за централните новинарски емисии за всички национални ефирни телевизии веднага след приемане на поправките на Закона за радио и телевизия на предстоящото 2-ро четене. Освен това, в рамките на следващите 3 години ще се предприемат и сериозни стъпки за осигуряване на достъпност чрез субтитри.

Организациите като „Заслушай се“, Равни възможности за глухите хора дълго очакват този закон, за което Маргиналия системно пише през годините – виж тук.

През септември 2020 г. на редовно заседание на МС премиерът Бойко Борисов предложи създаването на Закон за българския жестов език. Представители на глухата общност и на различни институции подкрепиха горещо идеята. В предложението изрично е записано  осигуряването на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания.

Сред основните цели на този закон, посочени от вносителя са признаване на българския жестов език за естествен самостоятелен език, осигуряване на безвъзмездна преводаческа услуга от и на български жестов език за глухите и сляпо-глухите лица.

„Защо спря жестовият превод на централните емисии по БНТ? Държавната телевизия не е ли длъжна по закон, по европейска директива, по лиценз и по морал да прави новините достъпни и за глухата общност?“, запита в профила си журналистката Нери Трезиева.  – Кой ще внесе в Съвета за електронни медии предложение субтитрите и жестовия превод за се записват в лицензиите на големите национални телевизии?“ попита още тя.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.