Комисията за неотчуждаемите права не трябва да подбира едни права, за сметка на други

Комисията към държавния департамент на САЩ за неотчуждаемите права трябва да спазва международните задължения на страната към човешките права, не да използва свободата на религията като прикритие, зад което да се позволяват нарушения на правата на жените, момичетата и хората от ЛГБТИ общността, призоваха в писмо до Комисията 167 водещи активисти и организации за човешки права от 28 държави, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Комисията за неотчуждаемите права е съветнически орган, създаден от държавния секретар Майк Помпео, през  юли 2019 г., за да консултира за човешките права американската външна политика. Органът предизвика загриженост от страна на различни експерти, че САЩ се стремят да пренапишат едностранно  вече приети задължения, свързани с човешките права, и да създадат йерархия на правата.

Центърът за репродуктивни права, ХРУ, Международната коалиция за женско здраве и други организации и активисти от целия свят заявиха, че Комисията трябва да превърне в свой приоритет правото на всеки на здраве и добруване, без дискриминация, както и да признае, че репродуктивните права са ясно установени в международното хуманитарно право. Тези права са същностни за човешкото достойнство и добруване, и не трябва да бъдат приемани за по-малко заслужаващи си защита от други права.

„Администрацията на Тръмп редовно използва свободата на религията като средство за дискриминация на жените, момичетата и хората от ЛГБТИ общността”, каза Франсоаз Жирар, президент на Международната коалиция за женско здраве. „Комисията за неотчуждаеми права е недодялан опит да се създаде йерархия на правата и да се отнемат фундаменталните права на най-маргинализираните хора в света. Политизирането на международните човешки права задава опасен прецедент и дава възможност на регресивните правителства по света да си подбират задълженията  към човешките права, основавайки се на политическа идеология – развитие с тежки последствия за жените и момичетата.”

Според собствените думи на Секретаря Помпео, Комисията служи, за да направи разлика между „неотчуждаеми” права и т.нар. ad hoc права – обезпокоителен знак за намерението на органа. Подобни страхове са подкрепени от назначаването на негови членове хора  с дълга история на противопоставяне срещу достъпа до сексуални и репродуктивни здравни услуги, правата на жените и на хората с различна сексуална ориентация. Публичните изяви на Комисията не са потушили притесненията, тъй като членовете й многократно са подчертавали върховенството на свободата на религията пред останалите права.

Инструментите и механизмите за човешки права, много от тях ратифицирани от САЩ, ясно показват, че фундаменталните права са универсални, взаимосвързани и неделими. Като хвърля съмнение върху десетки години съществуване на международното хуманитарно право, администрацията на Тръмп дава прикритие на онези, които искат да отнемат най-важната защита за жени, момичета, ЛГБТИ хора, както и на малцинствени групи по целия свят, се твърди в писмото, което призовава САЩ да спазва всички човешки права, не само онези, които пасват на една тясна политическа идеология.

Свободата на религия – макар и основно човешко право – все повече се използва за оправдание за дискриминация, с особено тежки последствия за жените и момичетата. Ярък пример за това е, че здравните работници в целия свят редовно отказват важни здрави услуги – включително аборт, противозачатъчни средства и процедури за потвърждаване на пола – твърдейки, че това е в разрез със собствената им вяра. Именно, за да се постигне тази цел, администрацията на Тръмп представи пред ООН и СЗО като най-важно правото на вероизповедание и религия, в опит да продължи ограничаването на сексуалните и репродуктивни права.

https://www.hrw.org/news/2020/05/01/us-unalienable-rights-commission-shouldnt-cherry-pick-rights

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.