Комисията за защита от дискриминация започна дело срещу ултранационалиста Звездомир Андронов

Комисията за защита от дискриминация започна производство за предаването “Лице в лице”от 22 април 2019 година с гост лидерът на Български национален съюз Звездомир Андронов. Поводът е писмото до СЕМ и КЗД на ОЕБ “Шалом”и Централния израелтянски духовен съвет(25 април 2019), подкрепени от Маргиналия, Блулинк и още 11 правозащитни организации. В протеста  им до регулаторите се казва:

“Миналия уикенд станахме свидетели на поредица от вандалски прояви в страната с неонацистка символика, а в неделя, 21 април, в София беше официално създаден и паневропейския националистически съюз “Крепост Европа”. За съжаление, бТВ не само отразиха този момент в централната емисия новини, а на другия ден, понеделник 22 април, водачът на БНС Звездомир Андронов беше поканен да разкаже за новия проект в предаването “Лице в лице” с Цветанка Ризова…”(виж тук).

Правозащитните организации подчертават в сигнала си до КЗД и СЕМ:

“Намираме за изключително неприемливо решението на bTV Media Group да даде трибуна в национален ефир на лице от групировката Български Национален Съюз. Направените от Андронов твърдения, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук“ проповядват и подбуждат към дискриминация, основана на раса, народност и етническа принадлежност и са в директно нарушение на чл. 162 от Наказателния кодекс на Република България. Тези смущаващи ксенофобски изказвания заимстват от нацистката концепция за чистотата на кръвта и понятието за свръхчовеци и низши раси. Те са в нарушение и на чл. 10 ал. 5 и 6 от Закона за радиото и телевизията за недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и такива, които противоречат на добрите нрави, подбуждайки към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак”.

Целия запис от предаването “Лице в лице” може да гледате тук.

На сайта на БНС е публикувана информация за делото. Освен останалото, в нея се казва:

“Особено скандално в предстоящото дело е фактът, че председател на Комисията за защита от дискриминация и докладчик на преписката срещу Звездомир Андронов е Ана Джумалиева. Същата, в интервю пред Българско национално радио на 1 февруари 2018 г., запитана за Луковмарш, дава следния съвет на местните власти: Да не допускат подобни прояви, които всъщност поляризират обществото и които създават една трибуна и предпоставка за разразяване на езика на омразата …”

Като изразява съмненията си в безпристрастността на производството срещу лидера на Луковмарш, ултранационалистическият сайт добавя:  Оскар е лично награден от Ана Джумалиева с почетен плакет на КЗД през 2019 г.

Маргиналия следи делото и ще информира читателите за развитето му.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.