Конференция в СУ “Св.Климент Охридски” посветена на 200 години от рождението на Маркс, един от най-важните автори за противоречията на съвременния капитализъм

Споделете статията:

На 4 и 5 май (петък и събота) ще се проведе конференция по случай 200 години от рождението на Карл Маркс. Конференцията се нарича “Маркс след марксизмите” и ще се проведе в Софийския университет “Св. Климент Охридски“. Маркс е свързан с повече научни и идеологически школи, отколкото който и да било друг автор. Една от целите на  конференция е именно такава – без предубеждения, без някакви пристрастия да се види защо Маркс продължава да бъде един от най-важните автори, продължаващ да осмисля съвременни свят, съвременния капитализъм, противоречията и проблемите на света, в който живеем, какво бихме могли да вземем от него, за да изработим своето мислене за бъдещето, инструментите, с които ще се стремим да постигнем един по-добър и справедлив утрешен ден, обявиха от организаторите.

Доклади ще изнесат Деян Деянов,създател на Института за критически социални изследвания, един от инициаторите заедно с Андрей Бунджулов и Андрей Райчев на Марксовите семинари в Гьолечица през 80-те години. В тези семинари са участвали философи, литератори, социолози като Александър Кьосев, Миглена Николчина, Георги Фотев.

“Миналият век роди някакво изключително изобилие от марксизми, от традиции и научни експерти, които се свързват с името на Маркс и претендират да изразяват в най-голяма дълбочина неговото мислене, неговите поуки, неговия метод, неговите изводи, неговите послания за обществото и бъдещето, заяви Борис Попиванов по БНР. Същевременно събитията от последните 30 години ни позволяват вече да погледнем на мислителя на хилядолетието, както беше наречен в анкетата на Би Би Си, отвъд тесните рамки на отделните направления и да видим какво в 21-ви век остава от него, какви са поуките, които той ни предоставя. Една от целите на конференцията  е именно такава – без предубеждения, без някакви пристрастия да видим защо Маркс продължава да бъде един от най-важните автори, продължаващ да осмисля съвременни свят, съвременния капитализъм, противоречията и проблемите на света, в който живеем, какво бихме могли да вземем от него, за да изработим своето мислене за бъдещето, инструментите, с които ще се стремим да постигнем един по-добър и справедлив утрешен ден”.

Ние имаме възможността да живеем наистина в една системна криза на капитализма, в която отделните кризисни явления и феномени се застъпват един друг, надграждат се и трябва да бъдат погледнати в тяхната тоталност, обобщи Борис Попиванов:

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.