Конгресът на САЩ прекрати програмата за електронно проследяване

Споделете статията:

Долната камара на американския Конгрес – Камарата на представителите, тази нощ одобри законопроект, с който се прекратява действието на програмата за следене и записване на данни от телефонни разговори на американските граждани, която се осъществява от Американската агенция за национална сигурност (АНС), съобщи Би Би Си.

Законопроектът е подкрепен от 338 конгресмени и се ползва с поддръжката на президента Барак Обама. Против него гласуваха 88 члена на Камарата на представителите. За да се превърне във федерален закон, проектът трябва да получи още и одобрението на Сената.

На 7 май Федералният окръжен апелативен съд на САЩ отмени решение от 2013 г., според което съхраняването на тези данни се признаваше за съответстващо на Конституцията на САЩ. За съществуването на база данни за телефонните разговори на американците става известно от разобличенията на бивши сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който сега се крие в Русия.

В рамките на тази програма АНС е събирала метаданни за телефонните разговори на американците. Те включват номерата на телефоните (кой на кого звъни) и информация за продължителността на всеки разговор. Съдържанието на разговорите не е било прослушвано и записвано.

Барак Обама поддържа приетия от Камарата на представителите законопроект, но той се нуждае още и от одобрението на Сената, където много сенатори републиканци са много критични към проекта.

Ако законопроектът получи и одобрението на Сената, той ще промени някои положения в Патриотичния акт. Това е закон, приет като отговор на нападението срещу САЩ на 11 септември 2001 г. С него се разшириха правата на специалните служби за подслушване и електронно проследяване на хората. Тези положения представляват законодателната база, въз основа на която АНС осъществява дейността си. Срокът на действието им изтича на 1 юни.

Ако законопроектът стане закон, специалните служби вече ще могат да получават достъп до определени информации само в случай, че съд разреши този достъп и постанови, че има убедителни сведения, че проследяването и записването на разговори ще послужи за целите на борбата с тероризма.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.