Конгресмените решиха Тръмп да бъде отстранен от поста

Доналд Тръмп стана третият в историята на САЩ президент, за когото конгресмените решиха, че е извършил достатъчно престъпления, за да бъде отстранен от поста си. В сряда местно време Камарата на представителите в американския парламент реши, че той е виновен по две обвинения и предаде случая за окончателно разследване и гласуване в Сената. Но там той почти сигурно ще бъде защитен от републиканците и няма да стане първият в историята реално изгонен от Белия дом.

Конгресмените гласуваха почти точно според партийната си принадлежност. По обвинението в злопутреба с власт „за“ се обявиха 230, а против – 197 конгресмени. За обвинението, че е възпрепятствал определеното от Конституцията право на Конгреса да разследва президента вотът бе 229 на 198 гласа. Всички републиканци гласуваха „против“ и в двата случая, двама демократи се присъединиха към тях, а един демократ гласува с „да“ по първото и с „не“ по второто обвинение.

Това тотално разделение по партиен принцип показва, че президентът може да е спокоен за гласуването в Сената – той не само е доминиран от сенатори от неговата партия (53 от 100 места), но и противницитему трябва да спечелят още 20 от тях, за да постигнат победа. Лидерите на сенаторите републиканци вече заявиха, че дори не планират да изслушват още свидетели по случая.

Демократите знаят това, но решиха, че няма какво повече да изчакват и че трябва да свършат това, което смятат за редно, преди да е започнала активната част от кампанията за изборите на 3 ноември 2020 г. На политическо изпитание бяха подложени 31 конгресмени демократи, идващи от райони, гласували през 2016 г. за Тръмп. Въпреки предупрежденията, че ако се обявят срещу президента, това ще е политическо самоубийство, едва трима се отклониха от позицията на партията си, а един се въздържа.

Сега Камарата на представителите трябва да излъчи т.нр. мениджъри, които да представят решението пред Сената. Ако не го направят преди разпускането на Конгреса за празниците, решението ще бъде взето в началото на новата година. Засега изглежда, че ще се случи второто, тъй като председателят на камарата Нанси Пелоси заяви, че няма да бърза преди да е чула намерението на Сената. То ще се изясни в преговори между лидерите на мнозинствата в двете камари.

Сенатът не може да откаже да изпълни конституционните си задължения единствен в САЩ да проведе своеобразен процес срещу президента. За отстраняване на Тръмп там е нужно мнозинство от две трети.

Председател на тези заседания ще е върховният съдия Джон Робъртс, а не председателят на Сената – вицепрезидентът Майк Пенс.

Мениджърите от долната камара ще са в ролята на своеобразни обвинители, а сенаторите – на съдебни заседатели.

Ако има пълноценен процес, заседанията може да продължат 6 дни седмично в продължение на месец и половина.

Единствено Андрю Джаксън и Бил Клинтън са стигали до тази фаза в 243-годишната история на САЩ. Ричард Никсън се оттегли от поста си преди Камарата на представителите да гласува импийчмънт срещу него.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.