Контра-шествие на защитниците на оръжията в Лос Анджелис

Около 50 активисти в защита на оръжията шестваха напред и назад по една единствена пресечка в Лос Анджелис, като част от национално събитие организирано в отговор на „Шестваме за нашите животи”, движението за контрол на оръжията основано от оцелели след училищната стрелба през февруари в Паркланд, Флорида, съобщава Гардиън.

Викайки „правото на оръжие е човешко право” и „свободата не е свободна”, активистите, много от които тийнейджъри или млади хора в началото на 20-те, предупреждаваха за опасностите от законите за контрол над оръжията и оспориха тезата, че по-възрастните бели мъже са единствените американци, които подкрепят про-оръжейната политика.

Няколко от присъстващите жени, сред които Ксена Амирани, 19, носеха розови тениски с надпис: „Правото на оръжие е правото на жените”.

Мишел ДеГруут, отговорничка за комуникирането на шествието, също облечена с розова тениска, заяви: „Аз съм само на 15 сега, но когато отида в колеж, искам да знам, че ще съм в безопасност и ще се защитавам”.

Оръжията се „балансьор между мъжете и жените” добави тя. „Биологично мъжете са по-силни от нас. Едно огнестрелно оръжие може да изравни резултата на игрището.”

„Правото на оръжие е право на малцинствата”, обяви Осхе Пеня, 21, друг организатор на шествието, който е израсъл в Лос Анджелис и припомня подкрепата на рапъра Тупак Шакур за правото на оръжие. Музикалната икона бе застреляна на 25 години.

„Шествието за нашите права” организирано от Ксена Амирани, колежанка от Малибу, Калифорния, бе планирано да се състои в събота, 07.07, в повече от десет града. Лос Анджелис, където Амирани е очаквала да се събере най-голям брой участници, е привлякъл най-много 100 души.

Междувременно, на същия ден, хиляди протестиращи в Чикаго затвориха голяма магистрала, за да се противопоставят на насилието причинено от оръжия и да призоват за по-силни оръжейни закони.

„Шестваме за нашите животи” в подкрепа на контрола на оръжията, състояло се през март, привлече десетки хиляди хора в Лос Анджелис и стотици хиляди във Вашингтон, както съобщиха местните новинарски репортажи. Повече от 800 шествия и други събития бяха организирани в останалата част на САЩ и в много градове по света.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.