Концепцията на ВМРО за промени в политиката за ромите копира философията на нацизма

Публикуваната вчера от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им предизвика сериозен обществен и експертен отпор. В нея се предвижда спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута “социално слаб”, и др. (още за предложенията четете тук), пише Дневник.

Главният редактор на Маргиналия направи един от първите коментари пред БНР тази сутрин. „Това е демократичен скандал, заяви Юлиана Методиева. – Ще бъде съвършено неразбираемо, ако Министерският съвет допуснe за разглеждане този документ, легитимиращ сегрегационна политика спрямо групи от обществото. С тази „концепция“ Каракачанов грубо погазва всички договорености в конституцията по отношение на равноправието на хората. От 25 години със своята дискриминационна политическа дейност, стъпка по стъпка срутва не само либералния обществен договор. Лидерът на ВРМО унищожава хуманитарните стандарти на това общество“.

Методиева допусна напрежение между  ВМРО и НФСБ, тъй като “нацистките идеи на Каракачанов за контрол над раждаемостта са по същество плагиат от политическата програма на лидера Валери Симеонов за парламентарните избори през 2013 година”, подигравателно заключи тя.

Часове по-късно лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред медиите, че коалиционният му партньор Красимир Каракачанов е откраднал идеите му. Програма на НФСБ предлагала същите мерки още преди 10 години. Попитан дали ще подкрепи концепцията, ако тя бъде внесена в парламента, той отвърна, че трябва да се запознае с нея, и изрази мнение, че мерките трябва да засягат всички етноси, пише още Дневник.

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов също е на мнение, че предложенията са противоконституционни, тъй като хората, независимо от етноса им, имат равни права. Той определи като принуда идеите за ограничаване на броя на децата в семейство. “Наближават европейски избори и някои партии трябва да си търсят изгубените рейтинги, за да изкарат поне един евродепутат. Концепцията копира философията на нацизма. Всички тези действия отдалечават България от европейския ѝ път”.

 

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.