Коронавирусът 2019-nCoV е обявен за световна здравна заплаха

Споделете статията:

На поредното си извънредно заседание в рамките на броени дни Световната здравна организация реши да обяви епидемията от коронавирус в Китай за извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб.

Генералният секретар Тедрос Аданом Гебрейесус обяви в Женева, че комисията от независими експерти е променила мнението си, защото вече са обхванати 18 държави.

Как да се предпазите от епидемията можете да прочетете тук.

През последните седмици наблюдаваме безпрецедентна епидемия, посрещната с безпрецедентни ответни мерки, допълни той на пресконференцията в централата на организацията. “Искам правилно да разберете – днешното решение не е вот на недоверие към Китай”, допълни Гебрейесус. Според него “най-голямата ни тревога е потенциала вирусът да се разпространи в държави със слаби системи за здравеопазване”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Извънредната комисия от 16 специалисти е с председател Дидие Усен от Франция и два пъти миналата седмица те решаваха, че няма нещо извънредно около коронавируса 2019-nCoV. В същото време те поискаха допълнителна информация от Китай за потвърждаване дали той се предава от човек на човек, както и дали има случаи в други държави, за да се смята, че имаме планетарна извънредна ситуация.

 

Задействането на този статут означава отправяне към всички държави на препоръки за това как да се предотврати или намали пренасянето на заболяването през границите. В същото време трябва да се внимава да не се прекъснат пътуванията и търговията.

 

Става дума предимно за засилване на наблюдението за заболяването, на подготовката за реагиране при появата му и поставянето му под контрол.

 

Извънредна ситуация за общественото здраве според правилата на СЗО има, когато ситуацията сериозна, възникнала е внезапно, необичайна е и е неочаквана; когато носи последици за здравето на хората извън националните граници на засегнатата държава и може да изисква незабавни международни действия.

 

СЗО няма власт да санкционира държави, но може да изиска от правителствата обяснения за налагане на транспортни или търговски ограничения при обявена международна извънредна ситуация.

 

Коронавирусът 2019-nCoV е обявен за световна здравна заплаха

 

“Виждал съм капацитета на Китай и съм уверен, че ще поставят под контрол заразата колкото може по-скоро”, каза още Гебрейесус. Той на няколко пъти повтори, че е против спирането на пътувания или търговия с Китай.

 

Към момента жертвите в Китай са 170, а заболелите – 8124, като 1370 случая са тежки, а има и още над 12 100 съмнителни случая.

В 18-те държави извън първоизточника има 98 случая, но не и починали. Осем са случаите на предаване между хора – в Германия, Япония, Виетнам и САЩ.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.