Коронавирусът накара европейците да се запитат: „Колко единни искаме да бъдем?

Европейците показват някои признаци на солидарност: Германия и Швейцария лекуват болни от Италия и Франция. Германия и Франция изпращат маски и болнични престилки на Италия. ЕС обеща милиарди евро помощи и се отказа от най-свещените си (фискални) правила, за да помогне на страните да преодолеят свързаната с коронавируса икономическа криза.

Китай и Русия се заеха да изпращат помощ на Италия, което накара някои италианци да се запитат какви трябва да бъдат политическите им пристрастия. Куба и Албания също изпратиха медицински екипи

В Испания и Италия са повече от половината смъртни случаи от COVID-19 в света, като с всеки ден се прибавят стотици нови жертви. Премиерът Педро Санчес предупреждава, че южните страни членки на блока не могат да понесат още една поредица от непопулярни мерки за икономии, приложени по време на рецесията от 2008 г., когато държави като Гърция и Португалия бяха принудени да поискат спасителни планове и орязаха бюджетите и социалните си системи

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел предлага: „Трябва да използваме съществуващите инструменти преди да създадем нови конструкции, които да имат дългосрочен ефект“ върху икономическата стабилност на Европа.

Испания, Италия, Франция и шест други страни членки на ЕС искат от блока да сподели бремето на европейския дълг, с т. нар. „коронаоблигации“ в помощ на борбата с вируса. Идеята се натъква на съпротива.

Германският финансов министър Олаф Шолц подчертава, че страните обсъждат мобилизирането на средства от спасителния фонд на еврозоната, създаден в разгара на европейската дългова криза преди едно десетилетие – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). „Това е много конкретен принос за солидарността в трудна ситуация“.

Нидерландия, Финландия и Австрия имат същите резерви за отпускането на нова помощ, което ще има дългосрочно отражение върху колективните финанси на ЕС. Някои искат да спестят пари, в случай че кризата се влоши, и се страхуват от система, при която икономичните страни от Севера ще субсидират до безкрай задлъжнелите държави от Юга.

Със затварянето на границите и прибягването до национални мерки срещу разпространението на вируса европейските страни показват пренебрежение към самата идея за ЕС, създаден след Втората световна война за избягване на бъдещи конфликти чрез свободна търговия и в крайна сметка чрез отворени граници.

(със съкращения)

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.