Коронавирусът разделя приятели и роднини на швейцарско-германската граница

Констанс, Германия и Кройцлинген, Швейцария, са разделени градове тези дни, от ивица трева и две телени огради между тях, след като двете държави затвориха границите си, за да забавят разпространението на коронавирус, съобщава Ройтерс.

В парк до крайбрежието на езерото Констанс жителите на двата града обикновено преминават свободно отвъд невидимото очертание, което отбелязва къде завършва едната страна и започва другата. Но всичко е различно: повечето германци не могат да влизат в Швейцария, а на швейцарците им е забранено да влизат в Германия.

През изминалия уикенд и под пролетното слънце братя и сестри, родители и децата им, както и стари приятели, притискаха лица в телта, достатъчно близо, за да кажат „Обичам те” и еднакво далеч, за да могат да се докоснат.

„Това е единственият ни шанс да стоим един срещу друг, лице в лице”, казва Жан-Пиер Уолтър, швейцарец, който е дошъл от Цюрих, за да види немската си партньорка, Мая Булич. „Поне можем да си говорим. И това е нещо.” От седмици двойката само говори по телефона на ФейсТайм, но фибровата оптика не е заместник от плът и кръв. „Човек трябва да види другия лично”, казва Булич, която е дошла от Хайделберг, на два часа и половина път. „Трудно е, но знам, че един ден ще е различно”.

Тревната ивица между двата града е ничия земя. Тя следва пътя на телената бариера, която разделяла Швейцария и Германия през Втората световна война и е била отдавна премахната. Огражденията стават място за среща на хората, разделени от епидемията – както и напомнят за разделението, което налага на свикналите да пътуват навсякъде европейци. Швейцария не е в Европейския съюз, но в нормални времена спогодбите позволяват на швейцарците и гражданите от Съюза да се придвижват без проблеми.

С разпространението на коронавируса – който в Швейцария е убил 559 души и заразил 21 100, а в Германия 1342 и заразил 92 000 души – правителствата на двете ограничиха максимално пограничния трафик. Понастоящем преминаването на границите е позволено само на швейцарци или германци, които работят в другата държава. За почти всички останали е забранено.

Ограждението е издигнато в средата на март с единичен слой.

Тази седмица властите добавят втори, през който подаването на бира, игрането на карти и целуването през телта изискват два метра разстояние. Според докладите, много граждани на Кройцлинген не спазват правилата. Швейцарската гранична полиция, подсилена от швейцарската армия, патрулира швейцарската територия. От време на време кола на германската федерална полиция обикаля и охранява от другата страна.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.