Заместник-министър Георгиев с позиция заради антисемитски цитат в предаване по БНТ

Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев излезе с позиция по случая с излъчен вчера антисемитски цитат в предаването “Последният печели” по БНТ, съобщи националното радио.

До реакцията се стигна, след като по време на вчерашния брой на предаването водещият на играта Орлин Горанов прочете цитат от интервю на шахматиста Боби Фишер, в който той обижда евреите, като ги нарича “мързеливи” и отрича наличието на газови камери в нацистките концентрационни лагери.

Заради случая 71 интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което се възмущават от случилото се.

В позиция, публикувана на сайта на БНТ, цитатът се определя като недопустим.

Решението какво се случва с играта ще бъде взето следващата седмица. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка, казва генералният директор Емил Кошлуков.

Той посочва, че във вчерашния епизод на предаването “Последният печели” е бил излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

“Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично”, заявява Кошлуков.

Става въпрос за следния цитат на известния шахматист с еврейски корени:

“Евреите не обичат да работят.

А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.

Това е проблемът с евреите.”

Шефът на БНТ поднася извинения на засегнатите страни и посочва, че са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир.

Той уверява, че ще наложи най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда, категоричен е Кошлуков.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.