Костадинка Кунева: И незаконните мигранти трябва да имат право да гласуват

Споделете статията:

Предложение в Европейския парламент нередовните мигранти да имат право да гласуват в парламентарните избори на страните членки ще внесе Костадинка Кунева. Българката, евродепутат от управляващата в Гърция партия СИРИЗА, съобщи намерението си по време на дискусия в Червената къща снощи на тема “Усилва ли миграцията недоверието към институциите?” Тя направи това в отговор на въпрос как е станала член на гръцки синдикат, след като е имигрантка.

“В Гърция и незаконни мигранти могат да се записват в синдикатите. Ако упражняваш труд, имаш права”, каза тя и допълни, че в чужденците в страната могат да гласуват и на общински избори, както и на европейски, но все още нямат право да участват в парламентарни избори. Според нея мигрантите трябва да имат право да гласуват на парламентарни избори, ако са били в една страна поне пет години. Щом работят, трябва да получават пенсия един ден и трябва да могат да избират управлението, което ще се грижи те да имат пенсия, заяви тя.

Костадинка Кунева разказа, че е имало период, в който тя е била редовен имигрант в Гърция, но синът ѝ, заради чието лечение е заминала там, е бил без легален статут. И че е трябвало да прилага документи за здравословното му състояние, за да не бъде депортирано детето в Силистра, където семейството ѝ вече не живее.

“Синдикатът на първично ниво е такъв, какъвто ние го изградим”, каза Костадинка Кунева в отговор на въпрос защо гръцките синдикати имат по-голям авторитет от българските. По повод на недоверието в институциите тя коментира, че по нейни впечатления, когато е посещавала министерства, обикновено там хората не работят, а играят игри на компютър. “Липса на интерес, липса на уважение към себе си”, описа ситуацията тя. “Липсва уважение към себе си и затова липсва уважение към другия.”

“Да не вземаме болкоуспокояващи, а да намерим причината за болката”, призова Костадинка Кунева по повод на въпрос за отношението към бежанците. Тя посочи, че причините да има бежанци са войните и конфликтите в определени страни и че бежанци ще има, докато съществуват ситуации, от които хората бягат, защото всеки човек иска да живее. Според нея е вероятно до две години да настъпят промени в споразумението “Дъблин III”, така че търсещите убежище вече да могат да се събират с роднините си във вътрешността на Европа, а да не са задължени да остават в първата страна, която ги е приела.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.