Ковид-19 потопи в смърт Бразилия и заплашва властта на Болсонаро

През последните три седмици Бразилия е свидетел на разследване на Сената за причините Covid-19 да избухне със страшна сила в страната. Обществото наблюдава същински парад от скандални показания, които вероятно силно ще навредят на президента Жаир Болсонаро.

Буквите „CPI“ – за парламентарна комисия за разследване – са почти на всички първите страници на бразилските вестници, докато новинарските канали излъчват на живо продължителните часове изслушвания.

Бразилците наблюдават, често онемели как поредица от настоящи и бивши служители в администрацията на крайнодесния президент се мъчат да отговорят на въпросите на сенаторите за това защо пандемията е отнела близо 450 000 живота в Бразилия, на второ място след Съединените щати.

Дискусиите се въртят най-вече около президента и списъка на неговото правителство с нестандартните решения за Covid-19, които включват противопоставяне на мерки и маски за престой вкъщи, рекламиране на неефективни лекарства, отказване на предложения за ваксини и неспособност да се предвиди недостига на кислород, който остави пациентите да се задушават.

Без всичко това „колко живота биха могли да бъдат спасени?“попита заместник-председателят на комисията, опозиционният сенатор Рандолф Родригес.

 

„Правителството е на въжето“, каза Джералдо Монтейро, политолог от Държавния университет в Рио де Жанейро. Всеки ден се появяват нови разкрития, засягащи правителството. Това е натиск върху администрацията и особено върху Болсонаро, чиято пряка отговорност става все по-ясна“. Потокът от свидетели, които свидетелстват за безумието на държавното поведение в кризата, ясно доказа неговата безотговорност.

Комисията, която има 90-дневен мандат с възможност за подновяване, ще представи окончателен доклад на прокурорите, който може да е  основата на наказателно разследване. Комисията няма правомощия да стартира процедури за импийчмънт, но окончателният доклад може да помогне на Конгреса да тръгне в тази посока – както направи подобна проверка през 90-те години, което доведе до оставката на президента Фернандо Колор де Мело.

Комисията има потенциал да попречи на Болсонаро точно когато той се готви да се кандидатира за преизбиране догодина.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.