Кръгла маса на тема: „COVID-19, медии, малцинства, човешки права“

Как в медиите, включително и в социалните медии, са отразени самата пандемия и ответните мерки, политики и практики, въведени от държавните институции, ще обсъждат в онлайн дискусия на 30 юли представители на МВР, КЗД, ФЖМК, журналисти от столицата и страната. Организатори са БХК, БОЛД, Маргиналия.

Лидерът на БОЛД и правозащитник Димитрина Петрова ще изнесе доклад, който съдържа емпирични данни от теренно проучване /2020-2021/ по проект, финансиран от Черноморски тръст. С експозета ще участват Христо Терзийски, министър на вътрешните работи(4 юли 2020 – 12 май 2021), Златина Дукова от Комисията за защита от дискриминация, преподавателите по журналистика Георги Лозанов, Ралица Ковачева, кореспонденти на БНР, БНТ,Нова, активисти.

Проучването като цяло се отнася до права на всички, живеещи в България, но има специален фокус върху четири уязвими групи: роми, живеещи в сегрегирани общности; хора в затворени институции; хора с увреждания; възрастни хора над 65 г. и хора с определени хронични и други заболявания, които ги поставят в много повишен риск от смърт и тежко протичане на COVID-19.

Основна цел на форума е да събере гледни точки към влиянието на пандемията върху уязвимите групи, мерките срещу нея и съответната медийна среда в сферата на гражданските и политическите права.

 

Желаещите могат да наблюдават дискусията в зум на този линк

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.