Крайната десница печели територия в Европа

Националистическите и антиевропейски партии удвоиха резултатите си на проведените в неделя избори за Европейски парламент. Крайно десните партии спечелиха изборите във Франция, Белгия и Дания. Предварителните данни сочат второ място за унгарската „Йобик“ и холандската антиислямска партия, както и високи резултати за британската Партия на независимостта и австрийската Партия на свободата.

Вотът за френската крайна десница на Марин Льо Пен е нараснал четири пъти, съобщи в неделя АФП. Националният фронт спечели 26 на сто от гласовете, като равномерно увеличи влиянието си в различните области на страната. Министър-председателят Манюел Валс определи резултатите от вота като „политическо земетресение“.

В Белгия, където на 25 май се проведоха и национални парламентарни избори, националистическата сесеционистка партия N-VA стана водеща политическа сила. Партията се бори за постепенно отделяне на фламандската част на страната.

Датските националисти спечелиха изборите в страната с около 24 на сто от вота. Датската народна партия набира популярност с антиимигрантската си програма.

Антиевропейските партии получила между 20 и 22 на сто от вота във Великобритания и Австрия.

Изборите за Европейски парламент бяха спечелени от Европейската народна партия (ЕНП), която получи малко над 28 на сто от гласовете в Европа и 211 депутатски места, следвана от Партията на европейските социалисти (ПЕС) с близо 26 на сто и 193 мандата.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.