Крайнодясната партия е победена в австрийските президентски избори

Споделете статията:

Лидерът на австрийската крайнодясна популистка партия призна загубата на президентските избори и поздрави своя независим съперник за победата, съобщава „Гардиън“.

„Искам да използвам възможността сърдечно да поздравя г-н Ван дер Белен. За съжаление сме на второ място и това, разбира се, е разочарование”, каза водачът на Партията на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе.

Първите изборни резултати показват, че Австрия решително е гласувала за подкрепяния от зелените кандидат-президент Александер Ван дер Белен. На проведените президентски избори през май той също победи крайнодесния популист Норберт Хофер, но разликата между двамата беше 31 000 гласа и по-късно вотът беше анулиран.

Според телевизионния канал ОРФ, Ван дер Белен е спечелил 53.3% от гласовете, след преброяването на 69% от гласувалите области – твърде голяма преднина, за да бъде наваксана от Хофер, който е спечелил 46.7%.

На гласуването през май, 50.35% от населението гласува за Ван дер Белен и 49.65% за Хофер. Тогава 72.65% от населението, имащо право на глас, отиде до урните, като експертите очакваха този път избирателна активност да е по-ниска заради студените температури и умората след почти година предизборни кампании.

Австрийският конституционен съд анулира резултатът от май през юли, след като разследване разкри нередности в преброяването на гласовете в няколко изборни района. Съдът подчерта, че няма доказателства за манипулиране на изборите, но потвърдените нередности са засегнали към 77 926 гласа, които са можели да отидат или за Хофер, или за Ван дер Белен – достатъчно гласове, за да се промени резултатът от изборите.

След ясните инструкции да се вземат всички мерки, за да се предотврати повторно грешно преброяване, много експерти очакваха, че крайният резултат няма да е ясен до понеделник, вторник или дори сряда.

Малко след първото обявяване на резултатите антиимигрантски настроеният Норберт Хофер заяви във Фейсбук: „Поздравявам Александер Ван дер Белен за успеха му и моля всички австрийци да работят заедно.” Към това 45-годишният кандидат добави, че е „безкрайно тъжен” и „много би се радвал да се погрижи за Австрия”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.