Крайнодесните се сринаха на изборите в Австрия, Курц е “безспорен победител”

Споделете статията:

Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на бившия канцлер Себастиан Курц печели убедително произведените днес предсрочни парламентарни избори в Австрия с 37.2 процента от гласовете. Това сочат резултатите при преброени 46 процента от подадените бюлетини, предадоха световните агенции, цитирани от Дневник.

АНП е увеличила своя резултат с 5.7 пункта от предишните парламентарни избори в Австрия, през 2017

 

Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) остава далеч назад втора с 22 процента. Социалдемократите не успяха да извлекат полза от скандала “Ибисагейт” и загубиха 4,9 процента спрямо 2017 г., регистрирайки най-слабия резултат в своята история. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16 процента. Тя очаквано се срина след скандала “Ибисагейт”, като загуби цели 10 пункта.

 

Зелените са четвърти с 14.3 процента. Проучвания показаха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците, и екологичната партия увеличи подкрепата си с над 10 пункта спрямо предишните избори, когато изобщо не влезе в парламента.

 

На пето място със 7.4 процента остава либералната партия “Нова Австрия” (НЕОС), която също подобрява резултата си. “Листа Петер Пилц” получава само 2 процента и не преодолява 4-процентовата бариера за влизане в долната камара на австрийския парламент. Така в новия състав на Националния съвет отново ще има пет партии, като Зелените ще бъдат на мястото на “Листа Петер Пилц”.

Консерваторите вероятно ще могат да имат крехко мнозинство с подкрепата на Зелените. Малко вероятно е обаче Курц да иска да зависи от милостта на лявото крило на екологичната партия. Това означава, че ако все пак се коалира със Зелените, лидерът на консерваторите вероятно ще се стреми към тристранен съюз с участието и на либералната, подкрепяща бизнеса партия НЕОС. Не е ясно и как ще реагират избирателите на екологичната формация, много от които смятат Курц за враг заради коалирането му с крайната десница, отбелязва “Ройтерс”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.