Крайнодесните теории на конспирацията и Covid, подхранват антисемитизма, предупреждават британски експерти

 

 

Нарастването на конспиративните теории за Covid-19 рискува да засили антисемитизма, предупредиха активистите срещу престъпленията от омраза, след откриването на изложба. Тя хвърля светлина върху междувоенния британски фашизъм и неговите паралели днес. Изложбата е фокусирана върху мотивациите и пропагандата на британските фашисти и техните европейски връстници през 20-те и 30-те години и е израз на загриженост относно растежа на крайнодесни идеи и популизъм във Великобритания и в чужбина.

Плакатът на Mosley Speaks, рекламиращ митинг на Британския съюз на фашистите през 1934 г. Снимка: Колекции от библиотека на Винер Холокост.

Най-бързо нарастващата терористична заплаха във Великобритания е от най-дясната страна, казват от полицията

В изложбата са представени редки снимки, включително една на жени на улиците на Лондон, която държат синдикално знаме със свастика в сърцето.

 

„Искаме съвсем съзнателно да накараме хората да се замислят за паралелите между миналото и настоящето, както и за различията“, каза д-р Барбара Уорнок, съуредник на изложбата.

Тя каза, че копие на Action, вестник на Британския съюз на фашистите (BUF) на Осуалд ​​Моузли, носещо заглавието „Завръщането на мъжеството“, има прилики с омразата към жените и все по -често е използвано от крайната десница. Първата страница на вестника също носи мотото „ „Великобритания Първа“- фашистки лозунг дал името на една крайнодясна група, която миналия месец искаше да се регистрира като политическа партия.

Хиляди присъстват на състезанието „Черни ризи“, за да чуят Осуалд Моузли да говори на стадион „Олимпия“, Лондон, през юни 1934 г. Снимка: Мери Евънс

 

Паралели могат да бъдат направени и между антисемитски конспиративни теории за Covid-19 и разработването на ваксини и брошури, обвиняващи „еврейските финансисти“ за Първата световна война или предполагащи, че те биха спечелили от Втората световна война. Дейвид Рич, директор на политиката в Trust Community Security Trust (CST), благотворителна организация, осигуряваща сигурност за еврейската общност, заяви, че пандемията е довела до това, че хора с антисемитски възгледи да заемат централна роля в кампанията срещу ваксините срещу Covid и мерките за обществено здраве. „Все повече виждаме хора, които всъщност не са привързани към една конкретна идеология, но са част от тази аморфна маса, подхранвана от теориите на конспирацията. Старт на това стана пандемията и движението срещу ваксинацията, където езикът не е изрично антисемитски. Това означава, че много хора са изложени на риск“, казва Рич, който ще бъде сред лекторите на събития, които се провеждат като част от изложбата. Други ще включват Джо Мълхол, ръководител на изследването в Hope not Hate, който каза, че антирасистката група е загрижена, че хората са включват в организиран радикализъм. Тези организации сега стават все по-малки, но все по-екстремни, тъй като пандемията отслабва. Проблемът е, че антисемитските нагласи стават още повече.

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.