Крайнодясната унгарска партия Йобик печели ключови места

Крайнодясната партия Йобик в Унгария спечели първото си самостоятелно място в парламента с мнозинство от над 300 гласа, съобщи Би Би Си. Според британската медия това е знак, че Йобик се подготвя да бъде основно предизвикателство пред управляващата партия ФИДЕС в парламентарните избори след три години.

През последните години партията смекчи риториката си и спечели подкрепа от гласоподавателите от „мейнстрийма“.

Лайош Риг може да е победил с малко, но от символична гледна точка победата му е огромна, коментира Би Би Си.

„Настроението в Унгария е за промяна на правителството. Йобик има силата да го направи”, заяви пред поддръжниците си лидерът на партията Габор Вона.

Това затвърждава репутацията на партията като най-успешното националистическо обединение в Европа и е поредното отстъпление за унгарския министър-председател Виктор Орбан според Би Би Си.

„Има случаи, в които топката удря гредата”, каза Орбан, запален футболист, във Фейсбук страницата си, признавайки поражението си.

ФИДЕС лесно спечели последните национални и европейски избори през 2014 г., когато Йобик получи около 20%, но оттогава репутацията на управляващата партия започна да отслабва поради обвинения в корупция и в резултат на противопоставянето на гражданите срещу планирания данък за интернет и ограниченията на неделната търговия.

ФИДЕС загуби две трети от парламентарното мнозинство през февруари.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.