Криминализирането на „фалшивите новини“ може да застраши истинската журналистика

Бързото разпространение на фалшиви новини може да повлияе на милиони хора и да окаже влияние върху изборните резултати или финансовите пазари. Проучване за влиянието на фалшивите новини върху президентските избори в САЩ през 2016 г.например установи, че фалшивите новини за Хилъри Клинтън са били „много силно свързани“ с отрицателния вот за нея от избирателите, подкрепили Барак Обама на предишните избори, пише на страницата си АЕЖ.

За да спрат нарастващото влияние на фалшивите новини, някои държави започнаха да криминализират създаването и разпространението на умишлено невярна информация. Сингапур е последната страна, приела закон срещу фалшиви новини след Германия, Малайзия, Франция, Русия и др.

Използването на законодателни мерки за борба с фалшивите новини обаче може да не е най-добрият подход. Защитници на правата на човека, юристи и други експерти се опасяват, че тези закони имат потенциал да се превърнат в средство за злоупотреба, което задушава свободата на словото или непреднамерено спира легитимни онлайн публикации и сайтове.

Новият закон в Сингапур дава на министрите значителни правомощия да определят какво е „фалшива новина“ и да нареждат на онлайн платформи премахване на съдържание, ако смятат, че то е против „обществения интерес“. Обхватът на обществения интерес е доста разтеглив и включва заплахи за сигурността, честността на изборите и публичното възприятие за правителството. Това очевидно може да доведе до злоупотреби и означава, че всяко съдържание, тълкувано като притеснително или вредно за имиджа на правителството, може да се окачестви като „фалшиви новини“.

Организации за защита на свободата на словото и правата на човека са загрижени, че законовата забрана на фалшиви новини може да се използва като инструмент за ограничаване на свободата на словото и срещу лицата, подаващи сигнали за нередности („whistleblowers“). Подобни проблеми се наблюдават в Малайзия и Русия, които са подложени на обвинения, че използват своето законодателство срещу фалшиви новини, за да цензурират свободата на словото и особено критиките към правителството.

Бившето правителство на Малайзия криминализира фалшивите новини през миналата година, превръщайки ги в престъпление, наказуемо с глоба до 500 000 малайзийски рингита (около $ 120 000 щатски долара) или 6 години лишаване от свобода, или и двете. Новото правителство обеща да отмени закона, но засега все още не го е направило .

През април Русия забрани фалшивите новини – които смята за всяка информация, показваща „явно неуважение“ към държавата. Неспазването на закона може да доведе до 15 дни затвор.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.