Критичен недостиг на медици в Ямбол, частните болници също отказват персонал

Споделете статията:

Следващите няколко дни ще бъдат критични за областната болница в Ямбол, тъй като двете Ковид отделения вече са препълнени. Остър недостиг на лекари и медицински сестри не позволява разкриването и на трето отделение за заразени с коронавирус, съобщава БНР.

Над 40 пациенти с коронавирус са настанени в двете отделения и реанимацията на многопрофилната болница. На някои състоянието е тежко. В отделението по рехабилитация може да бъде разкрито трето Ковид-отделение с 24 легла и там да бъдат настанявани по-леките случаи, но са необходими 6 медицински сестри, с които областната болница не разполага.

Според лекари  за да се разкрият нови отделения за работа с Ковид, това означава да се преустанови работа по други специалности, за да се използва персонала. Това е единствената болница в града, която поддържа спешност в огромен брой специалности с единственото спешно отделение.

До момента на апела на ръководството на болницата не са се отзовали лекари и медицински сестри. От двете частни болници също отказват да изпратят персонал.

Разговорите на кметовете със сестри, които обслужват училища и детски градини, също не дават резултат.

Както Маргиналия писа – виж тук, недостигът на медици не е ново явление. Липсата на медицински персонал и адекватен медицински болничен център е сред най-големите проблеми на града от над 20 години. Идеята за закриване на родилното отделение към местната болница е истинска хуманитарна катастрофа за един европейски на теория град

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.